torsdag 31 mars 2011

Drottningen vänder blad

Jag såg fram emot att läsa Drottningen vänder blad av Alan Bennett, men besvikelserna började faktiskt redan när jag fick hem den i brevlådan. Jag hade missat att den var en riktig tunnis på 124 sidor.

Tunt var även innehållet. Där jag hade väntat mig humor, underfundigheter och något slags kärleksfull beskrivning av läsandets påverkan på en människas liv fanns bara en intetsägande historia om en kvinna som började läsa och prioriterade bort sina plikter helt utan att egentligen förmedla några av hennes tankar, upplevelser och funderingar.

Visst, lättläst och ett par timmars förströelse, men knappast en bok som själv skulle omvända någon till litteraturälskare.

Det där med förvaring

Soffan är klar. Snygg och piffig med tretton kuddar. Det bidde också ett bord med fin glasmosaik. Däremot bidde det ingen lakansförvaring, som vi hade tänkt oss, eftersom det är ett ganska stort projekt att lyfta undan alla dynor och tunga lock för att komma åt lådorna under.

Det blir nog bra ändå. Jag tog en tur till IKEA igår och köpte sänglådor att ha lakan i. Och under soffan kan jag lägga alla mina ullkläder som behöver stuvas undan i sommar. Man kan aldrig få för mycket förvaring.

onsdag 30 mars 2011

Envis

Till dig som ringer oss från Skåne varje dag mellan 12 och 14:

Du kanske borde ändra din taktik lite. Vi är inte alltid hemma den tiden, men helt omöjligt är det inte. Du kan prova med att låta fler än tre signaler gå fram. Hjälper det inte kan du prova en annan tidpunkt.

måndag 28 mars 2011

Lite låg

Jag är kroniskt sjuk.

Det är egentligen ingen nyhet. Jag har haft hosta i många år och för snart fyra år sedan när jag var gravid med Päppel lades jag in på sjukhus med andnöd. Efter en vecka med många prover uppdagades en ovanlig reumatisk sjukdom som uppenbarar sig som inflammation i blodkärl i lungor och andningsvägar. Sedan dess har jag ätit kortison och mått alldeles utmärkt. Faktiskt så bra att jag oftast har svarat ja på frågan om jag är fullt frisk, innan jag har kommit på att jag har någon diffus grej där i bakgrunden.

I höstas slutade jag med kortisonet efter att ha ätit en mycket låg dos under flera år. Jag tog för givet att jag skulle leva symptomfritt. Så blev det inte. För en liten tid sedan började jag hosta på nätterna och plötsligt började det bli jobbigt att skjuta barnvagnen den knappa kilometern till förskolan.

Nu var det hela lätt åtgärdat eftersom läkarna visste vad det berodde på. In med nytt kortison så kände jag mig frisk igen på en vecka.

Det är bara det att den här gången har jag förstått att det är kroniskt. Jag kommer antagligen aldrig att kunna leva utan mediciner. Just nu håller jag på att fasa in någonting annat istället för kortisonet. Jag måste ta massor med prover och kommer inte att kunna dricka mer än ett par glas vin i veckan eftersom det påverkar levern. Det känns plötsligt som att mitt liv har begränsats på ett helt annat sätt. Jag ska komma ihåg att äta mediciner tre gånger om dagen och jag måste tänka mig för när jag går bort på middag. Framförallt vet jag inte när eller om symptomen dyker upp igen och om det en dag blir värre.

Jag kanske tar ut sorgen i förskott, men jag känner mig lite nere just nu.

onsdag 23 mars 2011

Det är mycket nu

Det är lite rörigt här hemma med hantverkare som springer in och ut, verktyg och material överallt och en övertalig soffa.

Det hela blir inte direkt smidigare av att jag försöker gömma undan en kräksjuk liten tös.

Just nu längtar jag tills imorgon kväll när projektet ska vara avslutat. Och hoppas att ingen annan börjar spy innan dess.

tisdag 22 mars 2011

Och julen vara fram till påska...

Päppel kom instormande när jag stod i duschen.
- Mamma, var var vi i tisdags?
- Ööööhhh... vad menar du? Det är tisdag idag.
- Jag menar i fredags. När Pirum var hos farmor.
- Va? Vi var väl ingenstans i fredags?
- Jo, när Pirum var ensam hos farmor. Och vi var någon annanstans.
- Menar du när vi var på julbord?
- Ja! Just det! Julbord, utbrast hon glatt och sprang ut till Äppel för att säga vad det nu var hon hade tänkt säga när hon plötsligt hade stort behov av att använda ordet julbord.

måndag 21 mars 2011

Bästa dealen

Imorgon kommer Martin Timell och bygger en soffa åt oss och vi behöver inte ens synas i teve.

söndag 20 mars 2011

Blonde

Förlaget lovade att skicka en ny bok, men den har jag ännu inte sett röken av. Som tur var fick jag låna ett fullständigt exemplar av min syster.

Blonde av Joyce Carol Oates är något särskilt. Som roman är den klart läsvärd. Som skildring av Marilyn Monroes liv blir den ett magiskt epos. Vem var denna kvinna egentligen? Vad tänkte hon? Fanns det egentligen någon som stod henne nära? Blev hon bara utnyttjad eller var det hon som utnyttjade människorna runt omkring?

Jag hade egentligen inga frågor innan utan de föddes under tiden och nu är jag så nyfiken på henne. Hur mycket är egentligen Oates på spåren? Diktar hon bara upp ett fascinerande liv? Jag måste nog börja med att åtminstone se någon film med Marilyn i rollistan.

lördag 19 mars 2011

Ljusare tider

Visst känner man sig piggare på morgnarna? Kanske inte fullt lika tidigt som Pirum dock som gärna skuttar upp vid sextiden för tillfället.

Kanske bäst att jag går och lägger mig nu. Jag är ju inte van vid sådana här rutiner.

onsdag 16 mars 2011

Kanske bra för svettiga dagar

Alltså, är det bara jag som inte kan förstå hur man kan vilja gå klädd i plagg av frotté?

Jag kan inte komma ifrån känslan av att det är omsydda handdukar.

Trångt om saligheten

Aldrig är livet så jordnära som när ett barn sitter och bajsar på pottan, ett annat på toaletten och det tredje kommer inspringande och berättar att det måste uträtta samma behov.

tisdag 15 mars 2011

Turgumma

Barnen har för andra gången i livet deltagit i en teckningstävling. Idag kom beskedet att Päppel vunnit ett presentkort på tvåhundra kronor i leksaksaffären.

Kalla mig curlingmamma, men jag tänker låtsas att det var både Äppel och Päppel som vann.

Plask i kvadrat

Äppel hade med en mycket smutsig mössa i plastpåse hem idag. Den var fröken Jonathans och skulle tvättas av Äppel eftersom han och en annan pojke hade badat den i en lerpöl.

Jag vet inte om det kan ses som ett straff att få plaska med tvätt i diskhon när man är fem år gammal.

Hur som helst var Äppel mycket förnärmad och har hela kvällen hävdat sin oskuld. Vad ska man tro? Jag vill inte vara en sådan förälder som bara tror gott om sitt barn, men jag vill heller inte förutsätta att han ljuger.

måndag 14 mars 2011

Lite väl långsökt

Äppel har numera en solklar uppfattning om hur barn blir till: när man gifter sig och kramas så kommer det ett frö från pappan till mamman.

- Fast Tora säger att pappan stoppar in snoppen i snippan, tillägger han med en min som visar att hon är lite tokig.

fredag 11 mars 2011

Öppna sinnen

Jag har saknat mitt luktsinne hela vintern. Den senaste veckan har jag fått det tillbaka. Det är både chockerande och glädjande. Livet får en ny dimension.

Här hemma har det idag bland annat luktat kissig nattblöja, nybakat bröd, planteringsjord, nytvättade kläder, smutsiga dagisbarn, nybadade barn, tomatsås och kaffe.

I skrivande stund luktar huset fortfarande nygräddad pizza trots att middagen intogs för över fyra timmar sedan.

Fördelarna överväger. Jag hoppas att mitt luktsinne stannar ett tag.

Äntligen fredag

Imorse drog Äppel som vanligt täcket över huvudet och försökte undkomma väckning.
- Nej, mamma. Dra inte bort!
- Jag ska bara komma åt att pussa dig.
- Du vill alltid ha fredagsmys.

torsdag 10 mars 2011

Utrymmesbrist

Päppel studerar Äppels teckning.

- Är det mamma? Och det jag? Vad många fingrar mamma har. Jag har bara tre!
- Eh, jag fick inte plats med fler.

onsdag 9 mars 2011

Ett mål är ett mål

Äppel och jag testade idag ett sådant där fotbollsspel där man står och vrider på pinnar med små gubbar som ser ut som att de ska stekas över öppen eld, ni vet.

Jag misstänkte redan innan att det inte skulle vara min grej. Det var det inte heller, men än så länge var jag snäppet bättre på att få bollen i mål än min femårige son. Jag petade in ett par bollar och brast ut i glada rop. Äppel var en ovanligt god förlorare och skrattade mest även om jag förstod att han gärna skulle vilja sätta bollen själv.

Till slut kom så Äppels första mål följt av ett jubel. Att det var självmål var tydligen helt irrelevant.

tisdag 8 mars 2011

Festfixare

Äppel sade idag att han tror att Pirum gärna vill ha sitt tvåårkalas i sommar på Lådbilslandet. Själv tror jag att hon är det av syskonen som skulle vara minst road av aktiviteten.

Han anade dock en annan invändning och konstaterade snabbt att det skulle bli dyrt och att varje familj fick betala för sig.

Kanske en bra idé trots allt. Jag behöver nog bara fixa inbjudningarna.

fredag 4 mars 2011

Alla dörrar öppna

Jag gillar den där inställningen som barn har om att allt är möjligt. På ett självklart sätt och utan minsta tvivel på sin egen kapacitet.

- Mamma, om jag ska vara med i Let's Dance...

onsdag 2 mars 2011

Bästa familjen

- Mamma, jag tycker bäst om dig. Och om pappa. Och Äppel och Pirum. Och mig.

tisdag 1 mars 2011

Vårkänslor

Ute är det grått och trist, men jag har planterat om pelargonerna och fixat några små våriga blomsterarrangemang.

Nu ska jag äta tomatsoppa med nybakt bröd. Det går ingen nöd på mig.