tisdag 25 januari 2011

Blöjfri i två steg

Idag har Pirum haft sin första helt torra dag. Därför tänkte jag tipsa om hur du går till väga för att få barn blöjfria vid 18-20 månaders ålder. Det fungerar kanske inte på alla, men med tanke på att det har fungerat hyfsat med alla våra tre ska det nog fungera på en hel del andra också. Du vet inte förrän du har provat.

Steg ett infaller vid cirka åtta månader eller då barnet kan sitta ordentligt. Då börjar du sätta ungen på pottan efter varje måltid. Om du är riktigt ambitiös kan du prova efter sovstunderna också. Efter ett tag brukar de börja göra både det ena och det andra. Och har de väl insett att det är vad pottan är till för är det mycket möjligt att de börjar hålla nummer två tills de får chansen att sitta på pottan. Vi har sluppit ofantligt många otrevliga blöjbyten tack vare denna metod. Du behöver inte misströsta om det går lite i perioder. Ibland kanske barnet hellre vill springa iväg än sitta still, men fortsätt försöka. Testa att ge det leksaker eller böcker att roa sig med. Du kan säkert komma på egna knep. Givetvis är metoden inte stenhård. Vi brukar ta med potta om vi är bortresta, men däremot bryr vi oss inte om det om vi är ute på stan eller så. Dock håller sig barnet som sagt ofta. De flesta föredrar nog att bajsa i pottan framför att sitta och göra det i vagnen.

Steg två infaller vid 18-20 månader. Då tar du av blöjan. Här är det en fördel om du kan vara hemma ganska mycket under några dagar eller någon vecka så att det inte är så jobbigt om det sker lite olyckor. Jag började med Pirum förra måndagen och då gick hon och småskvätte en del och såg ganska förvånad ut. Nu en vecka senare håller hon sig helt klart längre perioder och förstår att hon ska passa på att kissa när jag sätter henne på pottan. Dessutom har jag lärt mig att hon håller sig ungefär två timmar i sträck på förmiddagen och bara en på eftermiddagarna och kan anpassa pottbesöken därefter. Även här är det såklart inte stenhårt. Vi har varit iväg på aktiviteter under veckan och då haft blöja på, men försökt att erbjuda pottan med jämna mellanrum. Metoden bygger alltså på att du sätter barnet på pottan på rutin. Hur länge det behövs har varierat mellan våra barn. Med Äppel behövdes det tills han var en bra bit över två år om jag inte minns fel, medan Päppel sade till själv när hon började förskolan vid 22 månader. Det viktiga är att barnet blir medvetet om när det kissar och lär sig att hålla sig. Om du sedan vill gardera med blöja under overallen spelar ingen roll så länge du fortfarande erbjuder pottan med jämna mellanrum.

Jag lovar. Det är värt det. Tänk alla blöjbyten du undviker och tänk alla blöjor du slipper släpa hem och slänga på sopberget.

Inga kommentarer: