tisdag 31 augusti 2010

Så sant, så sant

Gårdagens sanning presenterades av Äppel liggande i diket:

- Det är inte så bra att plocka blommor samtidigt som man sitter på cykeln.

Man lär av sina misstag.

måndag 30 augusti 2010

Presidentens hustru

För ett tag sedan läste vi Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld i bloggbokcirkeln. Jag tyckte om boken. Jag tyckte ju om I en klass för sig också, men detta var verkligen en helt annan typ av bok så det är inte självklart att man gillar den andra för att man gillar den ena.

Presidentens hustru är delvis baserad på Laura Bushs liv och det gör boken extra läsvärd. Inte för att jag vet så mycket om makarna Bush, men handlingen får en ytterligare dimension i och med att man kan relatera till verkliga personer och fundera på vilka detaljer som egentligen är helt sanna.

söndag 29 augusti 2010

Hösttecken

I helgen har jag plockat fram Pirums åkpåse och mina ulltofflor. Maken har tänt säsongens första brasa.

Jag hatar att behöva konstatera det, men sommaren är över.

torsdag 26 augusti 2010

Ett steg fram och två steg bak

Jag har känt mig krasslig de senaste veckorna. Ont i halsen och lock för öronen. Ett tag hörde jag verkligen inte mina egna fotsteg, men de senaste dagarna har jag känt mig bättre.

Idag tänkte jag sparka igång med träning igen och började lugnt med en rask promenad. Nu sitter jag här med rinnande näsa och ögon och nyser.

Jäkla dagisbaciller.

Höst och nystart

Jag tror minsann att jag har lagt på mig lite i sommar. Dags att börja tänka på vikten igen. Det gick så bra sist.

Fast den här gången skulle jag gärna hamna ett par kilo under den där trivselvikten jag har haft de senaste sex åren. Enda anledningen till att jag berättar det här är att jag inbillar mig att jag får bättre karaktär när jag vet att ni vet om det.

onsdag 25 augusti 2010

Omtänksamt

Maken fyller år idag och jag frågade Äppel och Päppel om de ville göra något särskilt för honom eller köpa någon present. Päppel bestämde sig blixtsnabbt för att köp en bok. Äppel funderade längre. Kanske något radiostyrt. Ett flygplan eller en helikopter.

Jag försökte få in honom på något som maken hade större nytta av. Då funderade han på kuddfodral, men slutligen kom han på att han ville köpa en sele.

- Vadå för sele? undrade jag.
- Som han kan ha på taket när han ska sopa eller skotta.
- Öh, har han sagt att han vill ha det?
- Nej, men det vore bra så att han inte ramlar ner.

Svårt att argumentera mot det. Så nu har vi tittat ut en sele. Tyvärr hade de råkat ut för tjuvar i affären så lagersaldot stämde inte. Vi får köpa den senare, men har slagit en bild av den. Det ska bli intressant att se makens reaktion.

tisdag 24 augusti 2010

Fjäderfän

Jag gillar inte djur i allmänhet. De enda husdjur som jag skulle kunna tänka mig - ja, som jag faktiskt funderar på ibland - är hönor.

Jag tycker att det verkar så hemtrevligt med några höns som går och pickar på gården. För att inte tala om lyxen att kunna gå ut och hämta färska frukostägg.

Därför började jag nästan hoppa av lycka när Äppel berättade att skolbarnen bygger ett hönshus på förskolans gård. Kanske kan jag få bli helgskötare?

Äkta vara

Äppel berättar andäktigt:
- Mamma, vet du? Fröken Ann är så snäll att hon låter oss ha RIKTIGT vatten i kastrullerna ibland.

söndag 22 augusti 2010

Barnkalas

Äppel har varit på kalas. Ett mycket trevligt kalas måste jag säga för vi har fått uppleva reprisen.

Vi har haft ögonbindel och matat en ritad spindel, lekt leken där det gäller att memorera saker på en bricka för att veta vilken lekledaren tar bort och vi har gått på skattjakt med samma ledtrådar som på originalkalaset.

Äppel gillade konceptet så mycket att han har bestämt sig för att kopiera det rakt av när han själv fyller år.

fredag 20 augusti 2010

Periodare

En period spelade jag flöjt flera timmar om dagen. En annan tränade jag minst fem gånger i veckan. Under vissa tider har jag gått mycket på teater och under ett par år lade jag en och annan helg på dykning. Ibland läser jag flera böcker i veckan och emellanåt har det sprutat ut virkalster.

En del av dessa saker har jag slutat helt med. Andra kör jag på sparlåga eller återkommer till då och då. Nu känns det som att mina största fritidsintressen det senaste året har varit att finkamma internet på bra bloggar och reor. Jag tror jag börjar tröttna. Och jag hoppas innerligt att min nästa passion ska bli trädgårdsarbete.

torsdag 19 augusti 2010

Genetiskt

Pirum har den senaste tiden allt oftare förflyttat sig upprätt på knä. Hon promenerar liksom omkring som ett barn utan underben.

Den här stilen har jag bara sett på ett annat barn tidigare: hennes kusin. Är det en slump eller något ärftligt på makens sida?

måndag 16 augusti 2010

Komplimangerna haglar

Päppel är prickig och hemma idag. Vi har det ganska mysigt, men för en stund sedan utspelade sig följande konversation.

- Mamma, du har en stor rumpa.
- Nä! Jag har ingen stor rumpa.
- Jo, du är jättegammal.

Hade jag själv inte varit sjuk hade det blivit en extra lång löprunda ikväll.

söndag 15 augusti 2010

Första kärleken

Äppel har berättat lite om sin nya förskolekompis Lisen här hemma.

- Är hon snäll? frågade maken.
- Ja... Eller jag tycker mer att hon är gullig, svarade Äppel.

fredag 13 augusti 2010

Fredag den trettonde

Nej, jag är inte vidskeplig. Men hur tusan förklarar ni att vi har fått upp en kräfta ikväll?

En stor i och för sig, men ändå. En endaste.

Repriser

Ikväll är det dags att ta fram kattmaten igen.

Inte är jag speciellt snorig. Men ont i halsen det har jag.

onsdag 11 augusti 2010

Copycat

Det är mig bekant att barn härmar det som vuxna gör, men är alla verkligen lika omedelbara och extrema som Äppel?

För ett par dagar sedan skulle maken klyva ved. Genast drog Äppel ett rep över gården bredvid elkabeln och monterade upp en konstruktion av skottkärror och annat ett par meter från maken.

Grannen har de senaste dagarna ägnat sig åt att mala grenar och kvistar och idag konstruerade Äppel någon form av tugg av bland annat en rutschkana.

I somras stod Äppel tätt intill morfar och grillade i skottkärra med racket-grillgaller och frågade morfars fru hur man gjorde bearnaisesås som han sedan blandade till enligt anvisningarna.

Om barn lär genom att härma kommer den här pojken bli väldigt kunnig. För det här är verkligen bara några exempel.

Nära ögat

Jag satte upp vinylbokstäver på glasverandan idag. Jag tänkte att ett sådant snabbt litet projekt ska väl inte vara något problem ens med tre barn i hasorna.

Blixtsnabbt påbörjade Äppel samma projekt. Han undrade vad det stod, och ville genast ha hjälp att skriva en skylt. Det kunde jag inte ordna eftersom jag var mitt i placerandet. Då förberedde han sig genom att hämta ett eget vattenpass och lite andra prylar.

När jag står där med tungan rätt i mun och strök fast bokstäverna ser jag plötsligt i ögonvrån hur Äppel limmar frenetiskt. Det var inte många sekunder från att han skulle smacka upp ett A4-ark på väggen.

Pust.

Bra fråga

Vid lunchen tittade Päppel på mig och frågade:
- Mamma, varför blir du inte kladdig?
- Jag äter inte med händerna.
- Men varför blir du inte kladdig runt munnen?
- Öh, jag gapar väl stort och stoppar in maten i munnen...

måndag 9 augusti 2010

Nytta med nöje

Jag funderade lite på att stryka servetter. Det är aningens präktigt att stryka servetter och lägga i skåpet för framtida middagsbjudningar. På annat sätt blir de dock inte använda.

Tänkte dock att jag skulle ha något program på teve att titta lite halvhjärtat på under tiden. Tyvärr finns det inget jag kan tänka mig att se.

Jag tänker inte vara så präktig att jag bara stryker så nu får det vara. Att teven alltid ska förstöra alla ansatser till att vara lite nyttig.

Lättlurad

Igår åkte jag och barnen till kompisar på förmiddagen. I bilen på väg dit satt Äppel och Päppel och konverserade i baksätet.

Päppel: - Äppel, du har glass på kinden.
Äppel: - Har jag?... Är det borta nu?
Päppel: - Nej.
Äppel: - Var är det?
Päppel: - Där. På kinden.
Äppel: - Var? Här?
Jag: - Du har ingen glass på kinden. Hur skulle du kunna ha det? Du har väl inte ätit glass? Vi har ju nyss ätit frukost.

Aaah

Höstens första second breakfast.

Två barn på förskolan. Ett som sover. Lugn och ro.

fredag 6 augusti 2010

Duathlon

Imorse ställde jag väckarklockan, joggade de dryga två kilometerna till saltsjön, paddlade en knapp timme och joggade hem igen.

Vilken perfekt start på dagen. Varför kom jag inte på det lite tidigare än tre dagar innan makens semester är slut?

torsdag 5 augusti 2010

Nedräkning

På måndag är det slut på den här så kallade semestern. Då börjar allvaret med jobb och förskola igen och Pirum och jag får underhålla oss själva stora delar av dagarna.

Då blir det nog fler blogginlägg.

måndag 2 augusti 2010

Kärt barn har många namn

Det är ganska roligt att Päppel på eget bevåg och utan att vi förstår varför kallar Pirum för Mimmi.

Det är ännu roligare att hon också kallar henne Skuggan. Det känns som ett träffsäkert smeknamn på någon som kryper hack i häl på storasyster.