söndag 14 april 2013

Att vilja eller inte vilja. Det är avgörande.

Jag hade tänkt mig att Päppel skulle lära sig cykla förra sommaren. Själv var hon alls inte intresserad. Det spelade ingen roll hur mycket jag lockade och pockade och engagerade mig i att springa bakom. Hon bara surade och det slutade alltid med att vi gav upp efter några få minuter.

Så för en dryg vecka sedan var hon hemma hos en kompis som hade lärt sig cykla och skulle plötsligt själv. Helt själv. Utan hjälp. I en dryg halvtimme höll hon på och försökte att komma iväg på cykeln och puttade sig fram med fötterna utan direkt framgång. Idag tog vi ut hennes egen cykel och hon var lika envis. Efter en bra stund frågade jag om vi inte skulle sätta på pinnen därbak eftersom det faktiskt kan vara lite svårt att börja från marken om man inte är van. Hon gav med sig och jag hjälpte henne att starta. Sedan cyklade hon iväg och behövde inte hjälp någon mer gång.

lördag 6 april 2013

Mellandagar

Jag hyser sannerligen en aversion mot årstidsväxlingar. Medan andra jublar över att det äntligen är vårlikt förfasas jag över att hallen är full av bävernylonoveraller, vinterkängor OCH leriga överdragsbyxor samt gummistövlar samtidigt. Varje morgon fryser jag i skinnstövlar och handskar medan jag varje eftermiddag försöker undvika de värsta geggpölarna och svettas i min kappa.

Jag blir tokig på de här övergångsperioderna. Låt oss stänga vintern och öppna våren en dag från en annan.

torsdag 4 april 2013

Jaså, den typen av energipåfyllning

Det är sannerligen ljusare nu. Barnen sover inte längre obehindrat till halv nio på helgmornarna. Nyligen vaknade Pirum vid halvsexsnåret.
- Snälla Pirum, det är natt. Ni måste sova lite till, försökte jag.
- Det går inte. Mitt batteri är slut. Jag kan inte sova.
- När du sover laddar du batteriet, trugade jag.
- Nej. Jag behöver mat.