torsdag 27 oktober 2011

Olika världar

Waldorfskolan har en massa trevliga traditioner och snart är det dags för lyktfesten där barnen går som ett lysmask-tåg i mörkret medan de sjunger sånger om sina lanternor. Bakgrunden är som så ofta i dessa sammanhang ett uppmärksammande av något gammalt helgon. Just detta heter Martin.

Jag hoppas att Äppel skojade härom dagen när han plötsligt utbrast något om Sankt Martin Timell. För han tror väl inte att det finns något samband?

tisdag 25 oktober 2011

Kan du vara själv

- Kom nu hjärtat, säger jag till Pirum.
- Ja i-e jä-a. Mamma jä-a.

måndag 24 oktober 2011

Sugen

Idag tycker jag att det borde vara en sådan dag som någon kommer och bjuder på bullar som blivit över från ett möte.

Det händer alldeles för sällan.

fredag 21 oktober 2011

Testa Digster

Lyssnar du på musik via Spotify, iTunes eller WiMP? Då kan du få spellistor via tjänsten Digster.

Om du vill kan du dessutom prova att vara premiumkund gratis under sex månader. Använd koden buzzador.

torsdag 20 oktober 2011

Opinionsundersökning

Ponera att du sitter på ett spinningpass med sex andra deltagare. Instruktören vänder blicken mot dig och de två andra på första raden och säger:
- Pröva att sänka ner styret lite mer ska ni få se hur det känns i magen och ryggen.

Skulle du då säga att du avstår för att du har diskbråck och på så vis uttrycka behov av att få ursäkta dig eller skulle du vara tyst och låta honom tro att du är en slöfock som inte orkar utmana bålmuskulaturen eftersom du anser att du har rätt att göra som du vill utan att behöva ursäkta dig?

Den röda anteckningsboken

Jag fick en så fin present av en vän: en bok som hon valt ut för att hon själv tyckte så mycket om den. Jag blev själv mycket förtjust i Den röda anteckningsboken av Paul Auster. Det är en tunn liten volym med korta historier om sammanträffanden. Vissa helt fristående och vissa som bygger på varandra.

Boken är en fröjd att läsa, mycket för att berättelserna är så häpnandsväckande, men ännu mer för att författaren har förmågan att se det osannolika i livet och glädjas åt det.

Köp den här boken. Lägg den i väskan och läs någon sida på bussen, i väntrummet eller på toaletten. Du kommer snart att ha slukat den.

fredag 14 oktober 2011

En ulv i fårakläder

- Vad är det? frågar jag en gråtande Päppel.
- Pirum drog mig i håret.
- Neäh, a ie oje. Äppe oje.

Översättningen av detta är alltså: Jag inte gjorde. Äppel gjorde. Det kunde kanske stämma. Om inte Äppel varit hos Oliver. Jag vet inte om jag ska vara stolt eller förtvivlad.

måndag 10 oktober 2011

Spill: en damroman

Jag hade egentligen inte tänkt rekommendera Sigrid Combüchens augustprisade roman Spill. Jag tyckte att den var lite svår att komma in i för att inte säga seg innan jag fick upp farten.

Sedan diskuterade vi den i min bokcirkel och då plötsligt insåg jag dess storhet. Det går att trassla i karaktärerna och uppnå flera dimensioner och nivåer genom att fundera över vad som egentligen är verklighet och vad som är uppdiktat av författaren. Eller vilken författare? Den i boken eller den som har skrivit den? De har ju samma namn, men är de egentligen verkligen samma person?

Läs den, men se gärna till att ha någon att diskutera den med i soffan en mörk kväll i höst.

En fin stor fyraåring

Det är ingen vanlig dag för det är Päppels födelsedag!

Uppskattad födelsedagspresent
Ikväll blir det laxbiffar som födelsedagsbarnet har önskat och sedan ska hon och jag passa på att åka vattenrutschkana medan Äppel är på simskolan.

söndag 9 oktober 2011

Vinteräpplen

Jag läste om Josefine Sundtröm i någon tidning och blev så sugen på att läsa hennes debutroman Vinteräpplen. Jag är normalt sett skeptisk till mediapersonligheter som hoppar mellan olika hantverk och tycker att det ofta blir ytligt. Här utlovades dock djup och mening, stora kvinnoöden och en lysande debutroman.

Jag borde inte gått på det. Visst behandlar romanen flera intressanta kvinnor och deras livsöden och vissa hade jag gärna läst mer om. Den räcker dock inte hela vägen. Språket faller ganska platt och dispositionen blir emellanåt effektsökande.

Vi diskuterar den här. Än så länge är vi ganska överens.

fredag 7 oktober 2011

Kvalificerad gissning

- Päppel, vet du vad Fääänk jo betyder? undrar Äppel lite drygt.
- Fänkål! svarar hon blixtsnabbt.

tisdag 4 oktober 2011

Det är ju inte utan att man blir lite stolt

Jag träffade ytterligare en ryggkirurg igår.

Han fascinerades av mina röntgenbilder. Det var första gången han såg en person som fått två diskbråck samtidigt och menade att det var ungefär lika osannolikt som att bli träffad i huvudet av två skitande fåglar på samma gång.

Jag är ett medicinskt fenomen.