tisdag 30 augusti 2011

Skippa jätteräkan

Det kommer inte som någon nyhet för mig att det är riktigt miljövidrigt att äta jätteräkor. Jag skulle aldrig köpa tropiska räkor i matbutiken och undviker alla rätter med scampi eller gambas på krogen.

Dock med ett undantag.

Av någon konstig anledning har jag inte ens reflekterat över att jag äter sushi med jätteräkor. Nu ska det bli ändring på det!

Har du missat hela grejen? Se filmen.

måndag 29 augusti 2011

En klassiker

Till dig som just ringde mig: försök igen.

Jag har ny telefon, förstår du, men nu har jag läst i instruktionsboken och tror jag vet hur man svarar.

fredag 26 augusti 2011

Överproduktiv

På min att-göra-lista idag stod:
Ring Anna
Ring FK
Sätt upp ny ej-reklam-lapp

Då känns det ganska duktigt att ha sorterat och rensat i kartonger som råkade hamna i tvättstugan när elektrikerna plötsligt skulle dra kablar genom förrådet. Jag har dessutom ställt dem snyggt och prydligt på vinden där de nu ska bo eftersom Äppel har fått en verkstad i det gamla förrådet. När jag ändå var där passade jag på att sortera i de kartonger som stod där sedan tidigare. Och allt detta före lunch!

Sedan kanske jag borde ringa de där samtalen.

Inga ursäkter

Jag råkade just hitta min födelsedagskalender och min adressbok. Den första har jag letat efter ganska länge. Den andra visste jag knappt att jag hade.

Nu känns det som att jag borde skicka kort till alla jag känner på deras födelsedagar.

onsdag 24 augusti 2011

Misstänksam

Nu ska de felaktiga avgifterna vara bortplockade. Jag tror dock att jag behåller det gamla frikortet ett tag till för säkerhets skull.

måndag 22 augusti 2011

Statusrapport

Dagen så här långt:
väntat på försenad förskolefröken
väntat på försenad buss
klurat ut hur man får upp rätt dator på skärmen
konstaterat att inga lösenord fungerar
låst upp inloggningskort
rensat 1200 mejl

Nu:
lunch

söndag 21 augusti 2011

Nu kör vi

Efter 26 månaders föräldraledighet smyger jag igång med 50% på jobbet imorgon.

Wish med luck!

fredag 19 augusti 2011

Muta

Jag har precis gjort lemoncurd. Det är till en efterrätt, men jag provsmakade och insåg att den skulle vara sagolik på en rostad brödskiva.

Jag tror att jag ska göra en burk och ge bort nästa gång jag blir bjuden på middag. Någon som är sugen?

Fortsättning följer

Jaha. På Sahlgrenska tyckte de att det var enklast att jag ringde fakturaenheten. När jag sade att det inte gick fick jag ett nummer till någon avdelning som har telefontid på onsdag mellan 10 och 12.

Jag tror att det här måste vara en taktik från deras sida. Till slut betalar man kanske av ren bekvämlighet.

Patientsäkerhet

I juni besökte jag inom 24 timmar tre olika vårdinrättningar i Göteborg. I förrgår fick jag en faktura på 650 kronor varav 50 kronor var en påminnelsavgift trots att jag inte sett skymten av någon tidigare räkning.

Jag tyckte det verkade lite konstigt. På den första mottagningen visade jag mitt frikort och på de andra ställena var det ingen som bad om någon betalning. Därför trodde jag att det redan var färdigt och att de kunde följa mitt ärende i sina datorer.

På fakturan stod det att man skulle kontakta aktuell vårdgivare vid synpunkter. Vilken det var hade de dock inte skrivit ut så jag kontaktade fakturaenheten som började med att bekräfta att påminnelseavgiften var felaktig eftersom de hade fått den första fakturan i retur, fortsatte med att konstatera att jag hade fakturerats från två ställen trots att man bara behöver betala en avgift inom ett dygn och slutligen gav mig rätt i att jag inte ska betala alls eftersom jag har frikort.

Bra så. Men fakturaenheten kan inte göra något utan jag måste själv ringa runt till de olika mottagningarna och få avgifterna bortplockade.

Jag är glad att jag hade vett på att spara frikortet som har gått ut, men jag kan inte låta bli att undra hur många pensionärer som samvetsgrant hade betalat fakturan med rädsla för inkasso.

Skynda att älska

Jag känner egentligen inte till Alex Schulman mer än till ryktet. Jag har hört att han är dryg och elak och har själv gjort mig en bild av honom som ytlig och kanske lite korkad. Nu hade jag redan hört att Skynda att älska var en ömsint och fin skildring av Alexs far så det var ingen överraskning. Däremot överraskades jag av det vackra språket, de fina miljöbeskrivningarna och metaforerna.

Jag tyckte mycket om boken. Både för sättet den var skriven på och för det intresseväckande porträttet av Allan Schulman.

tisdag 16 augusti 2011

Kanske bäst att vara lite försiktig i allafall

Äppel krånglar vid tandborstningen:

- Nej, nu får du sluta! Snart blir jag så arg så jag spricker, utbrister jag.
- Det är bara häxor som kan spricka, svarar han allvarligt.
- Är det? Men jag kanske är en häxa.
- Nej, mamma. Det är du inte.

Pust.

måndag 15 augusti 2011

Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow

Tidigare i somras läste jag Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen. Boken handlar om en kringresande cirkus på 1920-talet där den unge Jacob hamnar av en slump och blir veterinär. Historien varvas snyggt med modern tid där Jacob lever på ett ålderdomshem och tänker tillbaka på den äventyrliga tiden.

Boken har mängder med fina ingredienser. Miljön kring cirkusen är både magisk och riktigt hård och eländig. Där finns kärlek och brinnande engagemang, men också bakslughet och svartsjuka. Anekdoterna om elefanten Rosie engagerade hela familjen och barnen ville hela tiden höra vad som hände i boken.

Boken har nu blivit film under titeln Water for Elphants. Se den om du inte orkar läsa den.

Vi diskuterar boken här.

söndag 14 augusti 2011

Snarare från förra hösten

Päppel har helt klart ännu större bekymmer än storebrorsan hade med att hålla reda på tid och dagar. Hon chansar hej vilt när hon väljer mellan igår och imorgon och menar egentligen allt som har hänt eller ska hända när som helst i tiden.

Härom dagen gjorde hon ett försök att bena ut det hela:
- Mamma, visst är det bara en vecka till morgon?
- Öh, nu vet jag inte riktigt hur du menar.
- Visst är det imorgon efter den här natten?
- Jaså, imorgon. Ja, det är alltid imorgon efter nästa natt.

Idag satt hon och återberättade en historia ur en bok.
- Kanin hittade ett löv som låg kvar från.... här sneglade hon lite osäkert på mig... imorgon.

fredag 12 augusti 2011

Ivrig

Barnen började förskolan i måndags. Framför allt Äppel var väldigt laddad, men blev lite besviken när han upptäckte att många av de andra barnen fortfarande har sommarlov och verksamheten går på kvartsfart.

- Imorgon måste Alexandra eller Oliver komma så att vi kan börja med sexårsverksamheten.

Arbetsskygg

Vad tror ni att min chef tänker när jag sjukskriver mig lagom till att jag skulle börja jobba efter drygt två års föräldraledighet?

tisdag 9 augusti 2011

Mannen som dog som en lax

Okej, det kanske inte verkar så logiskt att först ondgöra sig över svenska kriminalromaner och sedan kasta sig över en till. Sanningen är att jag inte hade förstått att Mannen som dog som en lax av Mikael Niemi var en sådan.

Så nu är då frågan om denna kunde omvända mig. Svaret är nja. Mikael Niemi har ett språk och ett sätt att skildra människor som står långt över de flesta andra svenska deckarförfattare, men jag tycker helt klart bättre om hans tidigare böcker.

Vi kan säga så här: om ni bara ska läsa en deckare i år så välj den här. Själv siktar jag in mig på en annan genre. Kanske Niemis senaste?

torsdag 4 augusti 2011

Heja Sverige!

Vi plockade lite hallon till lunchfilen och jag passade på att pröva en vits på barnen:

- Vet ni vad Finlands sämste trädgårdsmästare heter?
- Nej.
- Maski Hallonen.
- Har de bara dåliga trädgårdsmästare? funderade Äppel.
- Nej, men den sämsta heter så.
- Jaha, har de världens sämsta trädgårdsmästare, spekulerade han vidare.
- Vi har världens bästa, tillade han.
- Bosse!

Märks det att vi hellre ser på inrednings- och byggprogram än på Bolibompa? Nu måste jag förresten springa och se Ernst.

måndag 1 augusti 2011

Den farliga leken

Camilla Läckberg protesterade ganska stött när jag berättade att jag inte är så förtjust i deckargengren*. Hon tyckte att jag generaliserade för hårt och att det finns så många typer av deckare att man inte kan avfärda alla på en gång. Där ger jag henne rätt, men svenska kriminalromaner fortsätter jag att dra över en kam. Jag har läst Mankell, Marklund, Läckberg och flera andra och jag tycker fortfarande att det är samma platta språk, torftiga handling och löjliga intriger. Just själva mordgåtan kan väl roa mig som ren förströelse, men de där fåniga poliserna och deras knackiga relationer skulle jag gärna vara utan.


Den farliga leken av Mari Jungstedt är inget undantag. Det var kul att fundera en stund över vem mördaren var, men det var solklart redan efter halva boken så där försvann det nöjet. Jag lägger ännu en författare till handlingarna och låter meddela att jag inte är omvänd i frågan om svenska kriminalromaner.

* Och jag som ville förklara det bara för att hon inte skulle ta det personligt när jag gav hennes bok ett lågt betyg.

Tur det finns att köpa på ICA Maxi

Det blir inget kräftfiske i år. Det var visst inte bara vi som hade otur utan kräftorna verkar i princip vara slut i sjön.

Verkligen synd. Det var kul när vi väl kom igång.

Vi slipper i allafall kattmaten.