lördag 30 juli 2011

Så ser det ut i vår familj

Det är verkligen inte lätt det här med bonussläktingar.

Igår ville Äppel leka med en kompis som visade sig vara hos sina morföräldrar. Päppel berättade för maken:

- Marcus kunde inte leka med Äppel. För han var hos sin morfar och Lisbeth.

fredag 29 juli 2011

Köpa kärlek

Barnen tycker att det är kul när jag öppnar glasdörren och säljer glass. Eftersom de inte har några egna pengar har jag kommit på att jag kan utnyttja situationen och tar betalt i pussar.

Då känns det underbart när de ger mig några för många och begär växel.

onsdag 27 juli 2011

Easter Parade

Boken Easter Parade av Rickard Yates fick jag i en goodiebag någon gång i våras. Omslaget ger mig lite chicklit-vibbar och jag var spontant inte särskilt intresserad av att läsa boken. När jag sedan stod och rotade i bokhyllan tidigare i sommar fastnade jag dock för beskrivningen av författaren som fanns på baksidan. En man född 1926 kan väl knappast skriva chicklit och om han klassas som en av de riktigt stora amerikanska författarna måste han väl ha något vettigt att berätta?

I det här fallet borde jag ha följt min magkänsla. Historien om de två systrarna är tunn. Den ena lever ett cityliv med en rad på varandra följande förhållanden och den andra gifter sig mycket ung med drömprinsen som visar sig vara våldsam. Den ena gör en strålande karriär. Den andra blir en alkoholiserad hemmafru. Öden som kanske skulle kunna fängsla läsaren, men det känns platt och opersonligt.

söndag 24 juli 2011

Lyckligt lottad

Jag tog nyss en promenad förbi barnens förskola för att kika lite på det nya hus med tillhörande gård som Pirum ska börja vistas i om två veckor. Ett nytt hus bara för småbarnsgrupperna.

Det ser så fint ut och jag kan inte annat än konstatera att det är ganska lyxigt att få ha sin tvååring i en lite grupp med bara fem barn och att de kommer att få en mycket lugn och ombonad tillvaro samtidigt som gården lockar till lek där den ligger insprängd i naturen.

Jag passade också på att ta ett varv över den gamla gården och titta till solrosorna, potatisen och ringblommorna. Jag beundrade också väven som barnen arbetar med på gården och hönshuset som skolbarnen har byggt och som förhoppningsvis snart får några invånare. På den här delen av förskolan får Äppel vara kvar även under sexårsverksamheten och kan njuta fullt ut av att vara bland de äldsta och ha en massa privilegier.

Vilken tur vi har haft som har hittat den här förskolan! Bättre kan det inte bli.

Naturens lotteri

Förra året svämmade vår odlingslåda över av sallad och morotsblasten stod tätt. I år har sniglarna tagit allt.

Å andra sidan sitter körsbären för första gången kvar orörda på det stora vackra trädet på gräsmattan. Jag har till och med upptäckt ett nytt körsbärsträd i en vildvuxen del av trädgården tack vare att det lyser av röda bär.

fredag 22 juli 2011

Dödgrävarens dotter

Joyce Carol Oates har blivit en favorit hos mig på senare tid. Dödgrävarens dotter var ännu bättre än de tidigare böcker av henne jag läst så det lär bli fler.

Rebecca föds av tyska flyktingar i New Yorks hamn. Läsaren får följa hennes liv från den fattiga uppväxten i ett stenruckel på en kyrkogård där fadern är vaktmästare via ett äktenskap med en våldsam man som ljuger och bedrar till en allt mer ordnad tillvaro med en begåvad son och en make som älskar henne högt.

Historien är tragisk men lågmäld och rullar vidare sida efter sida på ett sätt som gör att man hela tiden vill läsa vidare.

torsdag 21 juli 2011

Syrran upp i dagen

Igår kväll berättade jag för Pirum att hon skulle fylla två år och få paket. Gissa vad hon svarade?

onsdag 20 juli 2011

Två år

Det är inte klokt.

Det är två år sedan vi förberedde oss för att åka iväg och få fart på den där förlossningen.

Två veckors extra väntan som var olidliga då känns nu som en bagatell.

tisdag 19 juli 2011

Båten

Båten av Nam Le är en fin novellsamling. Författaren imponerar genom att skriva lika trovärdigt om till exempel kampen för kvinnors rättigheter i Teheran som om kriminellas uppgörelse i Colombia. Han gör nedslag i helt skilda världar med en fantastisk förmåga att fånga stämningar, språk och karaktärer.

Läs själv och se.

fredag 15 juli 2011

Heltidsjobb

Den här veckan har jag besökt remautologen, sjukgymnasten och en läkare på vårdcentralen. Nästa vecka är det dags för nya prover och ytterligare ett besök hos sjukgymnasten. Sedan närmar sig min röntgentid och därefter väntar jag på kallelse för någon neurologisk undersökning. Och så är det ju provtagningsdags igen. Och sjukgymnast.

Ni kanske inte är så intresserade?

Sade jag att jag har lyckats komma upp i frikort på en månad?

Var det heller inte intressant? Gissa varför jag inte har så mycket att blogga om då.

Semesterslött tillägg till gammal rapport

Och när vi tittade lite på det där rallyt försökte jag förbereda barnen på att vi strax skulle åka hem.

- Vi ska bara se på det här en liten stund. Sedan ska vi åka.
- Var är vår bil? undrade Päppel.
- Där, pekade jag. Den stod ju precis bakom, men Päppel kan vara lite förvirrad.
- Ska vi köra med den?
- Ja. Eller vänta nu. Vi ska alltså hem. Inte åka rally.

Sade jag att Päppel kan vara lite förvirrad?

lördag 9 juli 2011

Om inte nu så när

Om inte nu så när av Annika Thor var en helt okänd bok för mig när jag fick låna den under min sjukvistelse i Köpenhamn. Ibland tycker jag att det är skönt med böcker som jag inte har några som helst förväntningar på.

Boken är lättläst och enkel samtidigt som den behandlar ett intressant ämne. Den skildrar människor i Sverige under andra världskriget. Här finns Ilse vars judiska familj är kvar i Tyskland, Ingrid som förflyttas från utlänningsbyrån då hon förälskar sig i en man med judiskt påbrå och ett antal andra personer vars öden vävs samman på ett sätt som tilltalar mig.

Jag tyckte om boken och tyckte att det var intressant att läsa om krigstiden ur ett för mig nytt perspektiv. Det var ingen storartad läsupplevelse, men helt klart en godkänd.

Sommarlov

Vi har bott på en bondgård i fyra dagar. Jag har klappat kalvar, matat höns, gått på en dammig grusväg, simmat i en varm sjö, åkt roddbåt, plockat ägg, ätit dammiga smultron och sett lite rally.

Trots min åldrande kropp känner jag mig som en sjuåring.

söndag 3 juli 2011

Fågeln som vrider upp världen

Det var ren njutning att läsa Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami

Om jag inte gillar böcker med övernaturliga fenomen så gillar jag desto mer dem som rör sig i gränslandet mellan dröm och verklighet. Jag gillar att känna mig lite överlistad och att inte riktigt vara säker på vad som har hänt och vad som bara är en produkt av karaktärenas fantasi.

Jag gillade i och för sig Norwegian Wood, men nu är jag verkligen helsåld på Murakami. Jag måste beställa hem några fler av hans verk.

fredag 1 juli 2011

Rent tekniskt var det han som shoppade, för mina pengar

Jag trodde aldrig att jag skulle köpa ett mjukdjur till något av mina barn. De har redan en hel balja full med sådana i barnkammaren.

När Pirum var hos öronläkaren gick jag dock en sväng i det lokala köpcentret med de två äldre barnen. Plötsligt siktade Äppel in sig på några superfina barbapappor på Åhleńs och sade att han ville köpa något till Pirum som säkert hade varit duktig hos doktorn.

Jag tyckte att det var så gulligt att jag inte kunde låta bli att instämma. Pirum blev jätteglad, Äppel blev jättestolt och jag blev ännu stoltare. Just nu bortser jag från att den nog snart ligger bortglömd bland de andra mjukisarna.