onsdag 29 juni 2011

Statusrapport

Vi har verkligen etablerat semester här hemma. Barnen har fått en sådan där gigantisk studsmatta som finns på var och varannan villatomt nuförtiden. Vi (läs maken) har också ställt i ordning en enkel verkstad i källaren där Äppel kan pyssla och bygga saker och så har vi (maken, alltså) möblerat lekstugan för säsongen. Vi är kort sagt rustade för de flesta väder. Och skulle det bli allt för långtråkigt någon gång har vi en briotågbana att hala fram ur gömmorna.

Hemmalunken varvar vi dock med diverse besök hos läkare och sjukgymnaster. Främst jag då, men igår var det Pirums tur.

Min mamma har påtalat att Pirum låter precis som en grannflicka till oss gjorde när vi var små. Hon visade sig sedan ha vätska i öronen och höra lite dåligt. Det åtgärdades med rör. Med remiss från BVC var vi därför hos en öronläkare. Det visade sig att Pirum har rejält med vatten bakom trumhinnorna, men det behöver alls inte påverka hörseln menar läkaren och har gett oss en återbesökstid i oktober. Dessutom hade han ingen erfarenhet av att barn talade i vokaler.

Vilket sammanträffande då. Jag satsar gärna en slant på att hon kommer att börja använda konsonanter när hon slipper den där vätskan. Någon som vill sätta emot?

torsdag 23 juni 2011

Semester

Barnen har idag påbörjat sitt sex veckor långa sommarlov och jag förvandlar härmed huset officiellt till sommarstuga.

söndag 19 juni 2011

Människohamn

Jag är inte så förtjust i vare sig skräck eller övernaturliga inslag i böcker. Därför skulle jag aldrig ha kommit på idén att läsa Människohamn av John Ajvide Lindqvist. När jag fick den i present av min syster såg jag det som en utmaning och ett sätt att berika mig som jag annars hade missat.

Boken var inte lika vampyrspäckad som jag var orolig för. Det övernaturliga gömde sig framför allt i havet. Och vad vet vi egentligen om vad världens ofantliga vattenmassor döljer? Den delen var spännande och fantasieggande. De människor som hade ofoget att ta sig upp och ner ur havet utan att kunna definieras vare sig som döda eller levande hade jag lite svårare att ta till mig.

Boken var till viss del underhållande och intresseväckande. Jag tog mig igenom den utan att irritera mig allt för mycket på de övernaturliga inslagen. Den gav dock ingen större behållning i längden. Jag har inte direkt tänkt på den sedan jag avslutade den för någon månad sedan.

Pladder till tusen

Det står att jag har gjort tusen inlägg på den här bloggen. Det är ju jättemycket.

torsdag 16 juni 2011

Fallen

Jag gillade Fallen av Joyce Carol Oates, men störde mig oerhört på bokens alla slarvfel. Personer bytte namn och en meningsskiljaktighet mellan en man och hans svärfar blev plötsligt en sak mellan honom och hans far. Dessa enerverande detaljer misstänker jag dock beror på översättaren och därför försöker jag överse med dem i mitt omdöme om boken.

Boken börjar med att ett nygift par besöker Niagarafallen där mannen minder än ett dygn efter vigseln kastar sig i vattenmassorna. Kvinnan kommer sedan att bli kvar i samhället, bilda familj och leva ett tämligen lågmält men ändå dramatiskt liv. Läsaren får följa såväl henne som hennes make och barn i olika lite spretiga historier som ändå hålls ihop inom familjens ramar.

Jag sträckläste boken och var helt fast. Jag kan dock tänka mig att det är svårt att hålla koncentrationen genom de nästan 500 sidorna om man bara hinner läsa ett stycke varje kväll.

måndag 13 juni 2011

Mordets praktik

Jag har för tillfället gott om tid att läsa. Första boken som avslutades denna vecka var Mordets praktik av Kerstin Ekman.

Boken är en replik till Doktor Glas. Kerstin Ekman sätter sig över Hjalmar Söderberg genom att göra sin huvudperson till läkaren som ska ha varit modell för Tyko Glas och tar till och med kontroll över den äldre författaren genom att skriva in honom personligen i sin handling.

Jag gillar greppet. Jag gillar språket och jag gillar atmosfären. Mordets praktik håller lika bra som Gregorius. Vem vågar sig på nästa variant?

söndag 12 juni 2011

Där jag hör hemma

Päppel och jag låg tillsammans i soffan igår kväll.

- Jag har saknat dig varje dag, sade hon.
- Jag har saknat dig också. Hela tiden.
- Men nu är vi hos varandra.

Trendmedveten

Äppel tittade upp i taket i sin morfars vindslägenhet i Köpenhamn och fick syn på de omålade takbjälkarna.

- Här ser jag att ni har tagit in naturen.

fredag 10 juni 2011

Dagens depp

Jag har diskbråck. Jag ska ta det lugnt och vila tills den värsta smärtan ger med sig. Sedan kan jag börja med sjukgymnastik och lugna promenader.

Det är inte riktigt min grej. Jag gillar att springa. Jag är rastlös redan nu för att jag inte har sprungit sedan i lördags. Jag var faktiskt på väg ut för en löprunda i Köpenhamn i måndags morse trots att benet kändes stelt och lite märkligt. Som tur var hade min pappa råkat låsa in oss när han gick till bageriet. En halvtimme senare låg jag nämligen ned med intensiva smärtor.

Jag gillar att äta god mat. Jag gillar däremot inte att gå upp i vikt så det är inget jag kan unna mig så mycket av i kombination med utebliven träning.

Jag gillar att ta ett glas vin till maten på semestern och kanske någon drink då och då. Det får jag inte för att jag äter mediciner.

Jag har precis börjat känna mig motiverad att ta tag i rabatterna. Jag tror tyvärr inte att ogräsrensning funkar så bra i kombination med diskbråck.

Så, nu tror jag att jag har gnällt färdigt för ett tag.

Dagens positiva

Jag har en diagnos.

Jag har tillräckligt med galet starka värktabletter för att våga sätta mig på tåget imorgon bitti. Jag kommer att få träffa mina barn imorgon!

Jag mår dessutom lite bättre.

torsdag 9 juni 2011

Kan inte leva upp till mina ambitioner

Min syster undrar varför jag inte bloggar när jag ändå bara ligger och inte kan göra annat.

Det beror på att jag inte har så mycket kul att berätta. Den här bloggen skulle avhandla livets alla goda ting och hur många sådana tror ni att man trillar över när man är sängliggande och strandad med fruktansvärd värk i ett ben i ett regnigt Köpenhamn medan familjen är hemma sedan flera dagar och äter glass i solen?

Dagens positiva nyheter är att jag har lyckats förflytta mig från Köpenhamn till Göteborg halvliggande i ett baksäte och att jag har träffat en läkare som har tagit lite prover och i alla fall uteslutit blodpropp och infektion.

Imorgon händer säkert något annat roligt som jag kan berätta om.