måndag 30 maj 2011

Skodrömmar

Alltså. Det här med dräneringen var egentligen en präktig grej jag kände att vi behövde ta tag i innan vi lade plattor och gjorde fint på gården. Börja med grunden, så att säga.

Nu har jag dock insett att vi har ett par rum, som förut varit som fuktiga jordkällare, som kommer kunna tas i bruk.

Jag ser ett rum fullt med skor framför mig. Tänk att kunna ha familjens alla skor samlade på ett ställe och slippa leta i en massa garderober, små skoskåp och i badkaret. Det känns som en våt dröm för en förvaringsnarkoman.

Jag tror till och med att jag skulle kunna tänka mig att utöka skoinnehavet. Jag tänker att jag kunde vinna 40 par här.


söndag 29 maj 2011

El choco

El choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse är en fängslande historia. Journalisten Markus Lutteman berättar om svenske Jonas Anderssons öde då han åker fast med kokain i bagaget och hamnar på en anstalt som är som ett helt eget samhälle.

Fångarna lever fritt på avdelningarna, cellerna har inga lås och det finns inga vakter. Handeln med celler fungerar på samma sätt som våra bostadsrätter. Kan du inte betala får du sova i en korridor. Även mat köps av fångarna själva. I fängelset lever förutom tusentals kriminella män även deras kvinnor och barn.

Historien om Jonas vävs ihop med fakta om Bolivias drogpolitik och brist på rättssäkerhet. Boken levandegörs genom en rad exempel på verkliga fall och blir aldrig torr. Då och då lämnar språket en del att önska och författaren har kanske inte förvaltat historien på bästa sätt, men den är så spektakulär att det ändå blir läsvärt.

Ett paket med kärlek

Jag har inte direkt sett fram emot allt pyssel som barnen kommer att knåpa ihop och förse oss med till bemärkelsedagar.

Idag fick jag dock två underbara saker av Äppel. Det första var ett kort där han hade ritat mig med en tankebubbla innehållande en överkryssad hund.
- Du tänker på en hund som du inte vill ha, mamma.

Det andra var ett paket med omslagspapper som innehöll ytterligare ett papper med lite presentsnöre fasttejpat.
- Det är ett hjärta, mamma. Jag försökte göra ett hjärta, men det blev inte så bra.

Kanske inte världens vackraste presenter, men världens vackraste tanke. Och världens vackraste pojke.

fredag 27 maj 2011

Land i sikte

Grävarna avslutade i onsdags, igår rullades gräset ut och idag är elektrikerna igång. Jag börjar ana målet.

onsdag 25 maj 2011

Ett hål i välfärdssystemet

Om jag hade jobbat hade jag sjukskrivit mig idag. Istället har jag varit hemma med tre barn.

Nu är det bäst jag går och lägger mig och kurerar förkylningen. Imorgon är jag hemma med två barn och tar emot elektrikern och 220 kvadratmeter gräs. Sedan förbereder jag och serverar middag åt fyra killar som ska rulla ut den gröna mattan.

lördag 21 maj 2011

Fetma

Päppel undrar varför jag har så tjocka tår.

- Det är väl för att jag har stora fötter, funderar jag.
- Eller för att du har ätit för mycket, misstänker hon.

onsdag 18 maj 2011

Ofrivillig nykterist

Så här pigg har jag aldrig varit efter en tvådagars konferens med jobbet. Det brukar vara rejält partaj. Det var i och för sig inget undantag den här gången. Jag såg både det ena och det andra som kanske vore oetiskt att berätta här.

Själv var jag dock löjligt skötsam eftersom jag börjat med en ny medicin igen. Jag klämde tre Loka till middagen och blev inte det minsta snurrig.

Skönt idag, men ärligt talat hade gårdagen varit mycket roligare med några öl innanför klänningen. Och jag undrar hur många av mina kollegor som misstänker att jag är gravid igen.

måndag 16 maj 2011

Livstecken

Jag vinkar lite från min position innanför vallgravarna.

Imorgon ska jag åka på konferens med jobbet och slippa jordhögarna i två dagar.

tisdag 10 maj 2011

Med lite fantasi går det faktiskt att förstå

- Mamma! Mamma! O-ä u-e!
- Slog du dig i huvudet?
- A!

måndag 9 maj 2011

Flyt

Klockan tio stod jag beredd utanför lampbutiken för att beställa två lyktstolpar. Jag passade också på att fixa några andra ärenden och var hemma strax före halv tolv. Vid det laget var Pirum helt slut och åkte omedelbart i säng för siesta.

Strax därefter ringde det på dörren och där stod dräneringskillarna som sagt att de skulle ringa innan de kom. Jag hann växla några ord med dem innan de såg sig omkring och sedan drog iväg för lunch.

Jag fick full fart att fixa de sista markeringarna i trädgården och slänga i mig lite mat innan jag hade telefontid med min läkare strax efter ett.

Därefter kom dräneringsfirman tillbaka med grävare och allt och jag passade på att instruera dem vilka växter som skulle flyttas innan jag väckte Pirum och fick i henne lite mat.

Sedan fick jag kila iväg lite tidigare till förskolan eftersom vi måste vara hemma före halv fyra då jag lovat att vara barnvakt åt två grannpojkar en stund. Vi var hemma kvart över tre och de kom fem minuter senare.

Strax före fem kom maken hem och vände för att ta bilen och uträtta ett ärende. Därefter blev pojkarna hämtade och jag satte igång med middagen. Sedan kom maken tillbaka och vi åt middag. Strax efter vi hade ätit färdigt kom grannen gående för att kolla vad det var för fel på den gemensamma pumpen och vi gick ut och visade var kabeln hade grävts av.

Sedan var det läggdags för barnen. Därefter vattning av flyttade växter och sedan kom Schenker och levererade stora paket med studsmatta som skulle gömmas i garaget.

Vad är det jag vill ha sagt? Egentligen bara att ibland ordnar sig saker och ting till det bästa. Det hade lika gärna kunnat bli så att dräneringskillarna stod här och väntade när jag kom hem och jag inte lyckades lägga Pirum utan fick försöka hålla reda på henne samtidigt som växterna skulle flyttas. Eller att de dök upp just när läkaren ringde. Eller att Schenker kom samtidigt som jag var ensam hemma med fem barn.

lördag 7 maj 2011

Mitt hem är inte ett renoveringsprojekt

Vi bor i ett hus byggt runt 1940. Det har haft samma ägare sedan dess fram till att maken och jag flyttade in för snart sju år sedan.

De tidigare ägarna var en familj med både murare och snickare så det har gjutits och murats på de mest förvånande ställen och skåp och lådor är platsbyggda. Genom åren har det också lappats och lagats en hel del. Jag tror att mannen i familjen var snål från början och gärna tog det material han hade, men blev ännu värre med åren och sparade på allt och vi hittar fortfarande järnbalkar och gammalt kakel i olika hörn av tomten.

När vi flyttade in hade huset stått tomt ett antal år. Trädgården var igenvuxen och invändigt var det mörkt och murrigt. Vi målade över en massa gamla sjuttiotalstapeter och flyttade in. Sedan har vi fixat en del allt eftersom. Vi har till exempel renoverat barnens sovrum och byggt en ordentlig tvättstuga. Vi har totalrenoverat en toalett och satt in ett glasparti i köket. Vi har grävt fram rabatter och nu ska vi dränera och göra i ordning gårdsplanen. Jag skulle faktiskt kunna fortsätta uppräkningen ganska länge.

Framför allt har vi dock levt våra liv. Vi har fått tre barn, vi har rest och vi har arbetat. Vi har umgåtts med vänner och vi har slappat i soffan.

Vi har aldrig någonsin sagt att tanken var att vi skulle flytta in och sedan totalrenovera. Vårt hus fungerar fint för vår familj trots att köket är från 1975 och badrummet från åttiotalet. Visst kan vi drömma om andra lösningar i framtiden, men just nu finns ingen ambition att slita med stora projekt och att nå någon slags fulländning.

Kära vänner och bekanta. Ni kan sluta att fråga om vi har renoverat ditten och datten och om vi är klara med huset varje gång vi ses. Vi trivs i vårt hem och är helt nöjda med att bo och leva. Klara kommer vi aldrig att bli.

torsdag 5 maj 2011

Övertalningsförmåga

- Kan jag få ta ett klistermärke med fiskar av dig, Päppel? frågar Äppel.
- Nej.
- Snälla, jag behöver det...
- Har jag sagt nej så får du inte, avbryter Päppel.
- Men, jag ska ha det på min namnskylt så den blir fin.
- Nej.
- Men du har ju andra klistermärken med djur också. Jag kan få en sort. Vilken sort får jag? Du får välja.
- Vänta ska jag titta...

onsdag 4 maj 2011

Envis som en gammal get

Som mamma till tre barn har jag lärt mig att de små varelserna har mycket bestämd vilja, men jag kan ändå inte förstå varför de lägger så stor vikt vid konstiga saker.

Pirum vill till exempel allt som oftast ha ett halvt dussin skedar bredvid sin tallrik och härom dagen plockade hon fram en påse Zoo från skafferiet som absolut skulle ligga på hennes plats. Det blev ett fruktansvärt liv om jag försökte ta bort den. Ungefär lika mycket skrik som det blir nästan varje morgon när jag ska ta av hennes kissiga nattblöja.

Det måste vara jobbigt att försöka erövra världen. Tur man har kommit förbi det där.

tisdag 3 maj 2011

Marknadsföring

Det snöade imorse och vi ondgjorde oss lite över Kung Vinter som aldrig har vett på att dra sig tillbaka till Nordpolen. Äppel tyckte dock inte att vi skulle ta det alltför allvarligt.

- Det är nog bara reklam. Han gör nog lite reklam för vintern.

Jag har svårt att tro att Kung Vinter kan sälja in konceptet just nu.

söndag 1 maj 2011

Det tar sig

Jag jobbar hårt på att provocera fram trädgårdspassionen och det fungerar faktiskt hyfsat bra.

Om en vecka ska vi börja dränera och sedan anlägga en trevlig gårdsplan med gräsplätt till barnen och en fin stenläggning till dem som hellre sitter still. I och med detta har vi fått planera lite mer för trädgården, flytta växter, fälla träd och lite annat smått och gott. Idag byggde vi ytterligare en odlingslåda för att få plats med mer potatis och grönsaker och ärligt talat riktigt längtar jag ut för att få göra mer fint.

Tänk om man kunde ha lite mer tid bara. Lite föräldraledighet utan barn till exempel.