torsdag 28 april 2011

Den utstötte

Jag har läst ytterligare en bra bok. Nämligen Den utstötte av Sadie Jones.

Boken utspelar sig i en mindre stad i England under 40- och 50-talen. Familjen Albright råkar ut för en tragedi: modern drunknar på en utflykt hon gör tillsammans med sin son. Tioårige Lewis som både blir vittne till det fruktansvärda och förlorar sin mor plågas av sorg och skuldkänslor, men får inget stöd från vuxenvärlden. Historien förtigs och Lewis blir behandlad styvmoderligt i samhället. Med tiden övergår det mer och mer i utfrysning då barnen slutar att leka med honom och de vuxna ser honom som en fara och ett problem. Lewis mår allt sämre, lever destruktivt och kan inte kanalisera sina känslor. Till slut hamnar han i fängelse och boken börjar egentligen med hans frigivning.

Det jag framför allt gillade med boken är att den beskriver Lewis smärta på ett lågmält och trovärdigt sätt utan att vara övertydlig. Den skildrar också småstadens invånares typiska sätt att försöka blunda för det som är för jobbigt och deras snabbhet att sammansluta sig mot det som inte passar in.

Vi diskuterar just nu boken här.

En Big Mac, någon?

Jag är ingen storkonsument av vare sig halvfabrikat eller snabbmat. Utan att orka sätta mig in i alla detaljer är jag generellt misstänksam mot denna typ av mat.

Som tonåring arbetade jag extra på hamburgekedjan Clock. På helgerna var resturangerna proppfulla med barnfamiljer som verkade se besöket som en trevlig helgritual. Sorgligt, tycker jag som småbarnsförälder idag.

Vill du veta mer om innehållet i en Big Mac kan du läsa här. Och inte tror jag att det gör någon större skillnad om man väljer en annan snabbmatsrestaurang.

onsdag 27 april 2011

En ganska vanlig onsdag

Ibland känns det som att jag inte får något gjort. Idag är en sådan dag då jag knappast har uträttat några storverk och kan behöva påminna mig själv om att jag stretar på även om det inte alltid syns.

Förutom att ta hand om och utfodra tre barn med frukost, lunch och mellanmål har jag lagat middag till familjen, kört 90 minuter spinning, tvättat och hängt två maskiner tvätt, sått grönsaker tillsammans med barnen, dammsugit de delar av hemmet som behöver ett varv var och varannan dag, bakat två limpor bröd, monterat en putta-på-stång på Päppels cykel, höjt sadeln på Äppels cykel, lekt lite på gården och deklarerat.

Så, nu känns det lite bättre. Nu ska jag vika två andra maskiner tvätt innan  jag förklarar dagen avslutad.

Ett steg fram och två steg bak

De ringde från sjukhuset och berättade att mina senaste prover visade på förhöjda levervärden.
- Har du druckit mycket alkohol i påsk?
- Ungefär två glas vin och två mellanöl utspritt över dagarna. Det trodde jag skulle gå bra.
- Ja, det borde inte vara något problem. Då är det nog inte det det beror på. Du får gå ner på startdos igen för säkerhets skull.

Suck. Jag som nyss slutat må illa efter den andra höjningen.

tisdag 26 april 2011

Motsägelsefullt

Äppel protesterade högt mot solhatt imorse och ville absolut ha keps.
- Killar har inte solhatt. Jag kommer att se fånig ut!

Och det ska komma från en pojke som bär stora plastringar och pärlhalsband till skjorta och slips.

fredag 22 april 2011

Glad påsk

I brist på annat visar jag några bilder på kaninen som min systerdotter fick i välkomstpresent när hon föddes i vintras.Inte förrän jag virkade den andra foten insåg jag att jag hade missat några varv på den första. Jag orkade inte göra om utan hoppades istället att kaninen skulle få en särskild plats i lilla Signes hjärta och att hon skulle se det som självklart redan från tidig ålder att vi alla är olika skapta.

torsdag 21 april 2011

Boktjuven

Jag har läst en riktig bra bok: Boktjuven av Markus Zusak. Handlingen utspelar sig under andra världskriget och unga Liesls öde är verkligen gripande tragiskt. Hon förlorar sin lillebror redan i bokens början och får snart vänja sig vid förluster och hemska händelser. Ändå är stämningen i boken varm och mitt i allt det tragiska finns livsglädje och kärlek.

Det är ett annorlunda grepp att låta Döden vara berättare. Egentligen vet jag inte om just det tillför boken något, men jag gillar sättet den är skriven på där berättaren kommenterar och syns igenom texten. Ibland förvarnar han öppet om att något ska hända och ibland påminner han om sådant som har inträffat tidigare.

Språket är skarpt, handlingen fängslande och hela boken har ett driv som gjorde att jag inte ville sluta läsa. Samtidigt önskar jag att boken aldrig tagit slut.

onsdag 20 april 2011

Lexikon

Vi ska hänga med släkten i påsk och jag tänkte underlätta genom att ge dem några glosor så att de kan förstå Pirum.

a-e: vatten eller kaffe beroende på sammanhang
ä-a-e: hjälpa mig
i-ä: sitt(a) knä
u-u: slut
i-ö-i: kissnödig
u-i: snuttis
bappe: nappen
om: kom
bi: bil
u-u: smörgås (skiljer sig från slut genom fallande betoning)
a: katt (kan också förekomma i bestämd form och låter då ungefär som vatten)
u: hund

tisdag 19 april 2011

Generöst

- Oliver har jättemånga kristaller hemma, berättar Äppel.
- Han har lovat att jag ska få en osynlig.
- Vad snällt, svarar jag och har lite svårt att hålla mig för skratt.
- Är alla osynliga? fortsätter jag retsamt.
- Nej, en del är lila och andra färger och några är osynliga som den i mitt halsband.
- Åh, du menar genomskinlig! utbrister jag.
- Ja, just det.

Vårvärme ger bloggtorka

Jag har varken inspiration eller tid till att blogga just nu. När solen strålar vill jag bara gå ut och det gäller att ta tillvara på det eftersom jag har en vanskött trädgård som jublar varje gång jag bestämmer mig för att göra minsta lilla insats. Några mer detaljerade inlägg om det blir det dock inte. För här talar vi nybörjarnivå.

Igår blev det dock ett trevligt avbrott från trädgårdspysslet. Septemberflikkan och jag bor inte allt för långt ifrån varandra och träffades för lunch och efterföljande promenad. Mitt livs första träff med någon jag lärt känna via bloggen.

torsdag 14 april 2011

Rusar mot medelåldern

Nu ska jag gå ut och jobba lite på mitt nya intresse. Det stämmer fint med min nya image, tycker jag.

Ifrånsprungen

Maken har arbetat hemifrån ett par dagar, vilket helt klart har begränsat min bloggtid. Jag sköter nämligen mitt surfande från en stationär dator i källaren. Inte helt modernt inåg jag igår kväll när jag dessutom hamnade framför teven i brist på datortillgång. Där såg jag reklam för något som skulle ge tillgång till en massa appar och annat.

Appar, iPhone, Android. De är alla bara ord för mig.

Jag är mycket nära att bli en hopplös bakåtsträvare som inte kan hantera modern teknik och är pinsam. Snart kommer mina barn att kunna mer än jag på området och jag känner mig helt tillfreds med det faktiskt.

måndag 11 april 2011

Djurvänner

- Akta så du inte kör på mördarsniglarna, utbrast Äppel på väg till förskolan i morse.
- Ja, de är så gulliga, lade Päppel till.

söndag 10 april 2011

Dilemma

Äppel funderar lite över sin framtid tillsammans med Amanda. De är födda samma år. Hon i januari och han i december.

- Amanda är ju lite äldre än jag. Hon blir vuxen före. Då kanske inte hon vill vänta på mig utan hinner gifta sig med någon annan.

fredag 8 april 2011

Gratis är gott

I och med nya soffan roterade vi lite möbler här hemma och fick bland annat ett par tio år gamla IKEA-fåtöljer över. De köpte jag när jag bodde i andra hand och om jag inte minns fel var det IKEAs billigaste modell. Inte speciellt bekväma och inte speciellt snygga. Dessutom har de blivit ganska fläckiga med åren då de flyttat hit och dit och bland annat stått i vår källare en period.

Fåtöljerna lade jag ut på Blocket i eftermiddags. Bortskänkes mot avhämtning. Efter bara en halvtimme var det en tjej som ringde och kastade sig i lånad bil för att köra säkert fyra mil för att hämta dem. Sedan dess har många fler intressenter hört av sig.

Jag kan inte låta bli att undra om det hade funnits något intresse alls om jag lagt ut dem för en hundring eller två. Är det själva ordet bortskänkes som får folk att bli så till sig? Jag är glad att de kommer till användning i allafall.

Sparade slantar

Pust. Det gick ju bra. Jag lyckades dessutom kasta in några fler punkter och pruta 25 000 kronor. Det borde firas.

Eller vid närmare eftertanke; maken borde köpa mig något fint.

Dagens anspänning

Jaha. Om man skulle ta och ringa schaktföretaget och diskutera deras offert då.

Hjärngympa

När jag kom till ICA Maxi i morse insåg jag att jag glömt inköpslistan hemma. Först övervägde jag att åka hem och hämta den, men en extra utflykt på två mil kändes inte helt lockande. Smartare att försöka handla ändå och göra den där extra utflykten senare om det visar sig nödvändigt.

Couscous-salladen på måndag blir kanske lite torftig utan zucchini och kanske kommer vi äta lite för mycket pasta och kyckling på tisdag eftersom jag glömde blomkålen som skulle dryga ut rätten. Men det kommer absolut inte gå någon nöd på oss. Allt annat fick jag med!

torsdag 7 april 2011

För stor för att leka

Äppel är ganska lång. Inte direkt extremt långt, men en bra bit över medellängd. Han är fem år och drar 122/128 och det är inte ovanligt att det står 8 år i kläderna.

Problemet är att kläder för 8-åringar inte alls är anpassade för förskolebarn som älskar att rulla i lera och krypa på knäna. När jag tittade på överdragsbyxor på KappAhl slutade till exempel småbarnsmodellen med hängslen och resårband under fötterna på storleken under för att ersättas av enklare byxor med resår i midjan i de större storlekarna.

Att hitta praktiska innetofflor i storlek 32 till en vilt lekande femåring är heller ingen enkel match. Mockasiner verkar knappast existera i större storlek än 27/28.

Kan någon tillverkare försöka ta sig an de här problemen snarast för jag misstänker att problemet kommer att kvarstå i vårt hem ytterligare några år.

onsdag 6 april 2011

På andra sidan solen

Jag har tidigare skrivit om flera av Maria Ernestams böcker och rekommenderat dem varmt. De brukar vara välskrivna med ett fint språk, bra driv och oväntade skruvar. På andra sidan solen lever dock inte upp till förväntningarna.

Stilmässigt påminner mig boken mycket om Vulkanens mun då den på ett övertydligt sätt ältar karaktärernas relationsproblem utan att komma någon vart. Innehållsmässigt är historien tunn och språkligt är den outvecklad. Jag läste vidare bara för att jag var övertygad om att det skull hända något oväntat och överraskande som vände upp och ner på hela boken. Jag förväntade mig något som skulle få mig att skratta åt mig själv och förstå att författarinnan egentligen hade lurat mig genom att använda sig av det enkla stilgreppet.

Vändningen kom aldrig och jag konstaterar att hela boken är ett intetsägande platt fall.

Baskunskap

I helgen hade vi barnens treårige kusin på besök. På väg hem i bilen undervisade Äppel honom om allt som vi passerade. Han pekade ut Finlandsfärjan, flaggor, ICA Maxi, Skurubron och annat som kan vara bra att känna till.

Päppel ville väl inte vara sämre hon utan lade sig i lektionen:
- Där är ett berg.

tisdag 5 april 2011

Frusterad

Våren är på ingång. Snöhögen under gungställningen är borta och snart kan man säkert skymta sandlådan. Rabatterna är i stort behov av vårstädning och jag längtar ut! Äntligen finns det något att sysselsätta sig med på tomten.

Det är ju så typiskt att barnen turas om att vara kräksjuka här hela tiden. Varför kunde de inte vara det för en månad sedan istället?

fredag 1 april 2011

Sarahs nyckel

Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay börjar starkt med ett växelspel mellan nutid och tillbakablickar till andra världskriget. Avsnitten är precis så långa att läsaren längtar efter att läsa vidare för att komma till nästa möte med karaktärerna. Upplägget gör också att boken blir lättare att hantera eftersom de historiska avsnitten är starka i sin smärta.

Det är hela tiden tydligt att de parallella historierna strävar mot varandra och när de väl möts övergår boken till att helt behandla modern tid och blir lite för tillrättalagd, enkel och så att säga amerikansk i sin framtoning. Tyvärr förtog det lite av berättelsen även om jag fortfarande anser den läsvärd.

Vi får aldrig glömma förintelsen och genom denna bok hålls historien levande.