söndag 27 februari 2011

Sångfågel

Nog för att Pirum är sparsam med konsonanterna. Tonsäker är hon i allafall.

Därför är det inga problem att höra att ej-å-a-så-å är hej-hå-vad-står-på från Sjörövarfabbe och att ia-ie-aa-ej är lilla-snigel-akta-dej.

Kul med en musikalisk avkomma tycker mamma som en gång var en hyfsad flöjtist.

onsdag 23 februari 2011

Längtan

Solen strålar. Jag längtar efter en rask promenad eller kanske en skidtur på isen. Synd bara att det är barnens lediga dag. Ska jag orka avbryta deras intensiva lek, klä på dem en massa lager kläder och lapa lite sol.

Jag tror jag gör det.

onsdag 16 februari 2011

Hälften vunnet

Pirum pratar mer och mer. Hon har dock inte riktigt klämt det där med konsonanter utan säger argt i-e när hon menar inte och e-i till en kär person vars namn jag undviker att avslöja här.

Min personliga favorit är nog ändå i-ö-i som hon hojtar varje gång hon behöver gå på toa.

lördag 12 februari 2011

Jag är så duktig

Päppel är i den bästa hjälpa-till-åldern. Hon vill skära grönsaker, duka och diska. Härom dagen hjälptes vi åt att plocka ur diskmasinen och sedan räckte jag henne smutsig disk som skulle ställas ner i den.

- Tack, mamma. Vad snäll du är som ger mig sakerna, berömde Päppel.

Idag har hon kallat mig gullig för att jag gav henne en klänning som hon kunde stryka och tackat mig hjärtligt för att jag är så snäll och serverar henne gurka.

Inte ofta jag får sådan uppskattning för mina insatser. Där hamnar hon helt klart på plus.

fredag 11 februari 2011

Stopp! Stopp! Stopp!

Det räcker nu. Det är inte rolig längre!

Nu vill jag valla mina skidor.

torsdag 10 februari 2011

Stalins kossor

Stalins kossor av Sofi Oksanen är å ena sidan lättläst, å andra sidan fylld av smärta och förtvivlan. Den är tänkvärd och emellanåt fängslande, men lite spretig och rörig.

Anna är född och uppvuxen i Finland med en finsk pappa och en estnisk mamma. Historien växlar mellan Annas liv som ung vuxen med ätstörningar och mamma Katariinas historia.

Det är två månader sedan jag läste den här boken och jag trodde att jag skulle tänka en hel del på den, men det har jag egentligen inte gjort. Den största behållningen var kanske att jag fick inblick i hur esterna har haft det både på hemmaplan och som inflyttade i Finland.

Här kan du läsa vår diskussion hos bokyllet.

Minnet är kort

Det ser ut som att jag kan bli tvungen att skotta ikväll. Den känns faktiskt som att det var länge sedan.

Det ska bli riktigt roligt.

Alla dessa mackor

Ni kanske tycker att jag forfarande äter för mycket mackor och undrar hur det går med vikten?

Ärligt talat står vågen rätt still, men midjemåttet har minskat flera centimeter och det är väl egentligen det som räknas?

onsdag 9 februari 2011

Överlistad

Innan jag for till spinningen ikväll tryckte jag i mig en smörgås. Maken och barnen skulle passa på att äta panerad fisk och potatismos, vilket jag inte är vidare förtjust i. Väl hemma tänkte jag fylla på med en tallrik grön ärtsoppa.

- Jag vill också ha smörgås, tjurade Äppel.
- Ni ska strax äta. Du älskar fisk och potatismos.
- Nej, det gör jag inte. Och du ska säkert äta mer mackor till soppan sen.
- Nej, det ska jag inte, ljög jag.
- Och förresten får du inte gå till dagis imorgon.
- Varför inte? frågade Äppel förvånat.
- För att det är soppdag och ni får säkert smörgås. Det får inte jag.
- Det är inte samma sak. Jag har inte fått smörgås till frukost innan. Det har du fått idag och du kan äta smörgås imorgon med.

Det är inte så lätt att kollra bort den gossen längre. Jag får slipa på mina argument.

Ofrivillig paus

Jag läser Blonde. Eller läste. Igår kom jag till sida 416. Sedan kom sida 385. Raskt bläddrade jag fram till nästa sida 416 och konstaterade att efter den följer sida 449.

Jag har mejlat förlaget och hoppas på snabb respons.

måndag 7 februari 2011

Blindstyre

Maken och jag satt och pratade om hur märkligt det var att DHL varit här med ett paket när jag inte var hemma och istället för att bara lägga en lapp i brevlådan posta den med ett konkurrerande bolag. Ett tillvägagångssätt som innebar en kostnad för dem och två dagars extra väntan för mig.

- Kan chauffören ha missat vår brevlåda eftersom den inte står på vår tomt? spekulerade maken.
- Han kanske var blind, föreslog Äppel.

lördag 5 februari 2011

Nyord

- Mamma, kan du hjälpa mig att smöra och osta?

fredag 4 februari 2011

Anspänning

Idag har jag haft besök av några tevekillar som har mätt lite här hemma.

Vårt hem ska alltså inte visas upp för att det är så vackert och trendigt utan vi ska eventuellt få hjälp med ett litet projekt. Ändå blev jag plötsligt smärtsamt medveten om alla skavanker här hemma.

Aldrig annars fäster jag särskilt stor vikt vid de oputsade fönstren, de bruna listerna eller avsaknaden av mysiga mattor och färgmatchade kuddar. Jag känner inget behov av att ha ett hem som ser ut som dem i inredningsmagasinen utan trivs egentligen bra.

Innan besöket lovade jag mig själv att inte be om ursäkt för något. Så när de frågade hur länge vi har bott här svarade jag sanningsenligt över sex år utan att lägga till att vi inte hunnit göra så mycket eftersom vi fått tre barn under tiden. Inte heller ursäktade jag den trasiga glödlampan eller sladdarna på golvet.

Jag undrar hur det ser ut hemma hos dem?

torsdag 3 februari 2011

Here we go again

Imorse hade vi dubbelpass på BVC. Först femårskontroll med spruta för Äppel. Sedan 18 månaderskontroll med spruta för Pirum. Trodde jag.

När jag började plocka av henne kläderna inför vägning uppdagade sig fyra eller fem prickar på bålen som sköterskan tyckte såg ut som vattkoppor. Hon rekommenderade att vi väntar med sprutan för säkerhets skull.

Vi som trodde att vi var klara med vattkoppor.

onsdag 2 februari 2011

Hurtbullar

Jag sprang en sjukilometers runda igår kväll och kände mig ärligt talat ganska duktig när jag gick på 90 minuter spinning idag.

Lite knäckande då när instruktören säger att han kör lite extra hårt eftersom han inte hann springa imorse och en tjej släpper ur sig att hon sprang på lunchen.

Hand upp alla som tycker att det räcker att träna en gång om dan! Och två händer upp om ni tycker att det är duktigt att träna 3-4 gånger på en vecka!

Ljusning

Ibland känns det som att vi har haft småbarn ganska länge. Den senaste fem åren har vi faktiskt hela tiden haft minst en på under två år i hushållet. Ibland två på samma gång.

Idag fick jag dock en känsla av hur livet skulle kunna vara. Efter frukost gick Äppel självmant och klädde på sig och borstade tänderna*. Därefter erbjöd han sig att plocka undan i köket.

Är det så här det kommer vara i framtiden? Är det bara tre och ett halvt år kvar tills jag kan luta mig tillbaka?


* Jag vet att man ska borsta barnens tänder tills de är typ tio år, men en gång kan väl knappast orsaka några hål?

tisdag 1 februari 2011

Sömntutor

Känsliga föräldrar med sömnbrist varnas för stötande innehåll i det här inlägget.

Ah, imorgon är det onsdag. Då är barnen lediga och vi har sovmorgon.

Det är sannerligen jobbigt att försöka ruska liv i dem klockan sju på morgonen. De sover alla tre som grisar och det tar en god stund att få dem ur sängen. Vi har börjat lägga dem tidigare, men det tycks inte hjälpa. De kan sova tolv timmar i sträck och ändå vara lika trötta. Jag är verkligen less på att tjata och locka varje morgon.

Imorgon tippar jag att Pirum vaknar strax före åtta, Päppel en kvart därefter medan Äppel nog får väckas en stund efter nio när jag tycker att det börjar bli dags att duka undan frukosten.

Jag varnade faktiskt. Hata mig inte.