söndag 31 oktober 2010

Det man inte har i huvudet får man ha i benen

Förra fredagen var det ganska krångligt att hämta på förskolan. På grund av oplogad trottoar blev jag lite sen, barnen hade blivit kalla och blöta och var inne på varsin våning. Jag lämnade Pirum hos Äppel och hämtade ner Päppel i bara innekläderna för att kunna hjälpa dem på med ytterkläderna samtidigt. Just när vi var på väg ut genom dörren blev Äppel kissnödig och smittade givetvis Päppel så det var bara att slita av allt igen.

När vi sedan kommit en liten bit på väg frågade plötsligt Päppel var Äppels ryggsäck var. Kanske vi hade glömt den, undrade hon lite försynt.

Det är ju tur att någon har huvudet på skaft. Har mamma dålig koll får treåringen styra upp.

fredag 29 oktober 2010

Konstnär

Äppel har gjort en replika av Sankt Göran och draken. Den är gjord i guldpapper (draken), ritpapper (Sankt Göran) och tandpetare (svärdet). Hans motiv är att kyrkan där prinsessan Victoria gifte sig kanske är stängd på vintern så att man inte kan gå dit och titta på statyn.

Med orubbat självförtroende har Äppel tejpat upp sin skapelse på vardagsrumsväggen. Någon som vill komma på vernissage?

torsdag 28 oktober 2010

Statusuppdatering

Vi vet ännu inte hur den sorgliga historien slutar och den upptar mycket av mina tankar just nu.

Föreståndaren kan inte se att det är något problem att ha barn i tre grupper och har därför bortsett från våra önskemål. Trots att vi tog upp våra farhågor med henne redan i våras visar det sig att rektorn, som är den som ytterst ansvarar för intagningar och uppsägningar, inte har tänkt på att Pirum ska börja till hösten och att vi får springa mellan tre hus. Det är alltså en miss från deras sida, enligt henne.

Synd att föreståndaren lät sina personliga åsikter styra och undlät att ens ta upp problemet med rektorn. Hade hon nämnt det hade det aldrig uppstått.

Nu jobbar rektorn på att hitta någon slags lösning där Päppel kan få gå på förskolan åtminstone några dagar i veckan.

Fortsättning följer.

tisdag 26 oktober 2010

Stora beslut

Imorse vaknade jag till en helt vanlig dag. Och nu, strax före läggdags, har jag sagt upp Päppels förskoleplats.

Vid ett möte med föreståndaren fick jag besked om att Päppel ska flyttas till storbarnsgrupp nästa termin. Och då inte till samma som Äppel. Maken och jag hade redan diskuterat det orimliga i att ha barn i tre olika grupper till hösten så vi bestämde oss helt enkelt för att ta hem Päppel i väntan på en plats i rätt grupp.

Jag älskar ju förskolan och gråter över beslutet, men det är troligtvis ingenting mot hur Päppel kommer att känna när hon inser vad som har skett.

Förhoppningsvis är vi alla desto nöjdare och mer harmoniska nästa höst.

måndag 25 oktober 2010

Dagsverke

Idag har jag varit duktig. Jag har monterat bort ett element.

Eller egentligen var det rörmokaren som gjorde det, men för mig är det en stor prestation ens att få hit en hantverkare. Så det känns som en produktiv dag trots att jag mest stod för det vanliga tvättandet.

söndag 24 oktober 2010

Tuffa förhandlingar

Jag brukar plocka undan en del av barnens leksaker för att det inte ska bli alltför kaotiskt. I helgen frågade Äppel om jag kunde ta fram hans verktygslåda. Jag svarade att det gick bra att byta in något annat och då blev han helt förtvivlad. Trots att jag försökte förklara att det vi skulle ställa undan gick att byta tillbaka senare verkade han tro att det skulle vara borta för alltid och gick sur därifrån.

Jag hade nästan glömt hela incidenten när han tio minuter senare kom ut från lekrummet med en duploblomma i handen.
- Mamma, den här kan du ta bort.

Behöver jag förklara att vi hade en diskussion om bytesvärdet för olika leksaker?

fredag 22 oktober 2010

Varning för betygskramare

Idag slår Anna Laestadius Larsson huvudet på spiken i betygsfrågan. Sug på den!

Ur led är tiden

Det snöar. Hela marken är täckt och det vräker ner.

Man slipper i alla fall räfsa löv.

torsdag 21 oktober 2010

Jane Austen-klubben

Jag hade tänkt skriva ett inlägg om Jane Austen-klubben av Karen Joy Fowler, men känner mig så oinspirerad. Boken var okej, men inte mer än så. De innersta önskningar som skulle avslöjas och de oväntade relationer som skulle inledas tyckte jag alls inte levde upp till förväntningarna.

Kanske hade jag fått ut mer av boken om min erfarenhet av Jane Austen hade sträckt sig längre än till en gymnasiepliktig läsning av Stolthet och fördom. Boken var nämligen späckad av referenser till författarens verk. Så mycket förstod jag.

Väl i slutet hittade jag en hel uppslagsdel med förklaringar och referenser. Så dags då.

Se där, det blev visst ett inlägg trots allt. Och lite nyfiken på Jane Austens böcker blev jag faktiskt.

Tiden rusar

Ibland tror jag nästan att fröknarna skojar när de påminner om fredagens matsäck.

Hur fort kan en vecka gå egentligen? Och vad har jag gjort de här dagarna?

onsdag 20 oktober 2010

Pest och kolera

Vi lever i ständig skräck här hemma.

Förra veckan hade Pirum jordens ögoninflammation. Nu har Päppel springmask.

Tvättmaskinen går varm.

måndag 18 oktober 2010

Felaktig slutsats

- Vad är det där? undrade Äppel när jag förberedde lite plockmat i lördags.
- Valnötter, svarade jag.
- Äter man det på jul?
- Ja, det brukar man göra.
- Då är det jul nu.

torsdag 14 oktober 2010

Radiofrågor

Jag spenderade nästan tre timmar i källaren igår med radion som enda sällskap. RixFM närmare bestämt. Jag noterade ganska fort att jag kände ingen nästan alla låtar trots att jag inte lyssnat på musik sedan hedenhös. Nyare låtar påannonserades specifikt som nya och fräscha. Jag funderar dock på om en låt med Bon Jovi någonsin kan klassificeras som ny och fräsch. Oavsett produktionsdatum.

Jag funderar också på varför de envisas med att babbla så mycket om att de kör elva låtar nonstop. Själva det där babblandet gör liksom att det inte blir nonstop.

Begreppsförvirring

När började strumpbyxor kallas tights och tights benämnas leggings?

Eller har det alltid varit så här i mer civiliserade trakter?

tisdag 12 oktober 2010

Gud, vad retro!

Vi har lite problem med tekniken här hemma. Eller kanske är det vår bank som har lite problem.

Hur som helst. Idag var jag på banken och satte in pengar. Jag var lite osäker på om det fortfarande gick att göra så. Det fungerade utmärkt.

Det var jag och en äldre man, som inte ville ha Internetbank, där vid öppningstid. Jag kan förstå honom. Man fick fylla i roliga gammaldags blanketter och skoja lite med kassörskan.

Allt var sig likt. Förutom att man måste uppge sitt personnummer för att sätta in pengar.

Att komma till skott

Jag kan vara vansinnigt dålig på att ta tag i saker som inte känns så roliga. Nyligen sydde jag till exempel ihop ett par vantar som har varit trasiga i över tio år. Själva arbetet tog ett par minuter.

Nu har jag satt igång med att måla matsalsstolarna som jag köpte för snart två år sedan. Som tur är brukar jag i alla fall avsluta de projekt jag drar igång så till helgen kanske middagsgästerna kan sitta fint.

lördag 9 oktober 2010

För det är ingen vanlig dag

- Päppel, om du vaknar imorgon och hör att vi är där nere måste du ligga kvar i sängen. För vi kommer med paket och så.

Det är bra att ha en storebror som vet vad som gäller.

fredag 8 oktober 2010

Avslöjad

Jag undrar vem som har skrivit Äppel på väggen i barnkammaren...

torsdag 7 oktober 2010

Till maken

Trots att du aldrig ser Pirum rota runt i lådor så gör hon det. Dagligen. Nu har hon visat att den där barnspärren vi har på lådan i hallen inte är så effektiv eftersom hon får ner handen i lådan ändå.

Lådan är nu full med dina vita tabletter. Hoppas att det inte är något du ville ha giftigt.

Naturkunskap

Jag kanske börjar bli tjatig om dessa Waldorfbarn, men måste bara berätta om lämningen igår.

Äppel plockade upp en stor kvist som han hittade på marken utanför förskolan och sprang in på gården med den i högsta hugg:
- Theo! Titta vem som kommer här då!
- Åh, fru Asp!

Frånvarande

Min telefon börjar bli ohållbart dålig. Den orkar liksom inte hålla sig uppkopplad längre så många samtal kommer direkt till svararen.

Vore det magstarkt att ringa jobbet och be om en ny mitt i min maratonlånga föräldraledighet?

tisdag 5 oktober 2010

Unisex

Och när jag ändå är inne på de där klippdockorna måste jag säga att jag gläds när Äppel genast sätter riddardräkten på prinsessan och den passar!

Första gången jag stöter på klippdockor där inte killen och tjejen har olika konstruktion så att det tydligt syns vilka kläder som hör till vem. I och för sig är det väl en del av temat i Per Gustavssons böcker, men det får ändå uppmärksammas att de har tänkt hela vägen.

Bevingad

Och om man då ändå skulle tveka på att barnen är Waldorfbarn får man det bekräftat när de tittar på klippdockans prinsessklänning med puffärmar och utbrister:
- Titta, ängeln Mikael!

Världens bästa

Äppel hade feber igår eftermiddag. Idag verkar han hur pigg som helst, men får vara hemma och se på teve. En riktig drömdag, alltså.

Han har just avverkat hela Karlsson på taket och har tjatat till sig att få se början en gång till. Så kan det också bli när man får välja helt fritt.

söndag 3 oktober 2010

Dunderkost

Man vet att man har Waldorf-ungar när de förklarar att Pippi är så stark för att hon har ätit mjölksyrade morötter och linfrön.

lördag 2 oktober 2010

Taktik

- Idag är det min tur att välja teve-program, utropar Äppel. Förra gången valde Päppel.
- Näeh, hon ville ju se Laban, men du sade att ni skulle se Alfons istället. Bara för att hon gick med på det var det inte hennes val.