tisdag 29 juni 2010

Tips till tandféen

Nu är tanden borta. Bokstavligt talat.

Äppel snurrade loss den och lade den tydligen på brickan som vi burit ut middagen på. Brickan har jag ställt tillbaka på sin plats så någonstans mellan utemöblerna och köksbänken ligger den nog.

Sommarlov

Det är 26 grader i skuggan. Jag har en bra bok. Barnen springer i vattenspridaren. Ikväll grillar vi hamburgare.

Det kunde inte bli bättre.

måndag 28 juni 2010

Våga vägra frisk luft

Onödiga saker finns det gott om. Nu har jag fått nys om ännu en: promenadbandet. Att det dessutom anses perfekt för småbarnsföräldrar får mig att skratta.

För föräldralediga som har gott om tid och extra yta, men saknar barnvagn?

Färskmakaroner

- Vad ska vi äta till lunch? undrar Äppel.
- Sill och potatis, svarar jag.
- Nej! Jag vill ha sill och pasta.

lördag 26 juni 2010

Ny glugg på gång

Äppel har en lös tand. Är det normalt för en pojke på fyra och ett halvt? Eller har vi missat att han har slagit i den?

Han brukar ju dratta i gatan då och då och vi var hos tandläkaren och röntgade en annan tand för bara ett par veckor sedan. För visst känns det väldigt tidigt?

onsdag 23 juni 2010

Semester

Idag var barnens sista dag på förskolan. Imorgon börjar sommarlovet.

Jag förväntar mig att vi tar långa sovmorgnar hela sommaren. Annars känns det som att semestern för min del blir jobbigare än resten av året.

Ta saken i egna händer

En kompis till Äppel hade klippt några rejäla tofsar av sitt hår. Han försvarade sitt tilltag med att hans mormor sagt att han var lite långhårig.

Mormodern förnekar sin skuld, men jag tycker allt att det känns som något en mormor skulle kunna säga. Vad tror ni?

måndag 21 juni 2010

Mer reklam

Det är helt otroligt med dessa småbarnsmammor som syr fantastiska kläder och säljer i liten skala. Så mycket roligare - och finare - än Polarn eller annan massproduktion.

Äppel är stormförtjust i linnet som vi beställde från mjurbutiken. Han fick själv välja mellan ubåtar, elefanter eller apor.

- Ubåtar! För det vet jag inte hur det ser ut.

lördag 19 juni 2010

Rojalist, javisst

Alltså, det här med monarki må kanske inte vara särdeles demokratiskt eller modernt. Men, vad tusan. Visst är det trevligt att ha en representant för landet som inte byts ut var tredje eller fjärde år?

Det blir en helt annan känsla att följa kungafamiljen år efter år än att ha någon folkvald person som man knappt hinner bilda sig en uppfattning om innan det är dags för någon ny.

Jag kan hålla med om att det känns lite förlegat att födas in i ett ämbete. Men alltså, livet är inte rättvist. Vi föds alla med olika förutsättningar.

fredag 18 juni 2010

Regn hos mig

Hej vädergudarna!

Jag har ganska många fina sommarklänningar. Tror ni inte att ni vill se dem snart?

/Frusen

torsdag 17 juni 2010

Min far hade en dröm

Jag ska inte hymla med att Barack Obamas bok Min far hade en dröm är mer läsvärd på grund av att den är skriven av USA:s president. Det hade inte varit fullt lika intressant att läsa om en vanlig amerikansk mans bakgrund och förehavanden.

Men jag är ändå imponerad över att presidentens självbiografiska roman håller så hög klass. Språket är bra och berättelsen fängslande. Jag tyckte om boken och sträckläste den på en strand i Thailand.

Det skulle inte förvåna mig om Barack Obama satsar på en författarkarriär när livet i vita huset är över.

onsdag 16 juni 2010

Precis som på slottet

Äppel sitter på skötbordet så att jag kan tvätta hans fötter i handfatet. Plötsligt inser jag att hans kalsonger är ganska luftiga och har hamnat på sniskan.

- Man ser din snopp!
- Åh, vad fint! Vad kungligt! utbrister Äppel.

Han kommer aldrig upphöra att överraska och förvåna mig. Det är underbart!

Hårfin gräns

Jag var lite lätt less på mina barn igår kväll. Om vi nu ska ta den nedtonade versionen. Fortfarande imorse var jag något irriterad och bestämde mig för att börja deras lediga dag med klara direktiv.

- Okej. Vi åker till den där lekplatsen, men om det blir något bråk åker vi hem på en gång. Förstår du det Päppel?
- Inget bråk. Jag ska inte bråka. Bara busa.

tisdag 15 juni 2010

Det är där skon klämmer

Jag har haft lite problem med vaderna den senaste månaden. Först small den ena till efter en löprunda. Strax efter att den var brukbar igen lade den andra av mitt i spåret så att jag fick linka hem.

Jag har haft grym ångest över detta och gissat att det har med min ålder att göra. Nu har jag dock kommit på vad jag ska skylla på: mina antika löpardojjor. Alltså, när köpte jag nya senast? De är ju helt slut.

En liten shoppingtur så ska det här problemet nog vara ur världen.

fredag 11 juni 2010

Stor dag

Grattis systeryster!

Idag hade vi finfin avslutning på förskolan med sång, dockspel och flöjtmelodier. Picknick på klassrumsgolv fungerade också.

Jag undrar om de städar kylskåpet på jobbet. Som om jag skulle bry mig. Det hinner bli smutsigt igen innan jag ens har börjat fundera på att gå dit.

Minnesbank

Jag berättade följande för en väninna idag och kom på att jag nog har glömt att berätta det för er.

När vi var Thailand blev Äppel så där härligt hemmastadd på vårt lilla bungalow-område. Han sprang själv och uträttade ett och annat ärende. En kväll när vi satt och åt i restaurangen och det blev dags för ärende förmanade jag honom:
- Ta inte i någonting! Titta på snoppen när du kissar. Du behöver inte stänga locket. Tvätta händerna!
- Mamma, avbröt han mig. Du behöver inte säga det där. Jag har redan alltihop här inne i huvudet.

torsdag 10 juni 2010

Redo för fest

Två klänningar, ett par byxor och två par fleecemamelucker lyckades jag begränsa det till.

Barnen ska väl inte behöva gå nakna?

onsdag 9 juni 2010

Låt maten tysta munnen

Det blev väldigt högljutt en stund vid middagsbordet. Pirum skrek för att hon inte fick mat fort nog, Päppel för att hon inte ville ha.

Borde inte dessa två ha tagit ut varandra? Som minus och minus typ.

Finfint

Jag är, som ni nog har förstått, inte så förtjust i ovanan att klä småflickor helt i rosa. Nu har jag hittat en tjej som syr helt i min smak och har lust att köpa allt som finns i hennes webbshop Kinoko.


Dessutom lottar hon just nu ut en vacker kjol för vuxna kvinnor. Missa inte tävlingen som pågår här till och med 21 juni.

måndag 7 juni 2010

Kunzelmann och Kunzelmann

Nu diskuterar vi Kunzelmann och Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren i bokcirkeln. Jag är kluven.

Boken består av två historier. Den ena helt magisk med de underbara ingredienserna konst, dubbelliv och historiska vingslag. Den andra något slags modern historia om en riktig looser som funderar över smak och konsistens på sina snorkråkor.

Jag vet inte om jag ska hissa eller dissa. Den bra delen väger nog upp så att jag måste säga att den trots allt är läsvärd. Eller hyfsat läsvärd.

söndag 6 juni 2010

På andra sidan

Jag konstaterade tidigare i våras att vi befinner oss mitt i den jobbigaste perioden. Vi har haft tre småbarn de senaste tio månaderna. För att exemplifiera har jag nämnt att ingen av dem ens klarar att knäppa fast sig själv i bilen.

Nu kan Äppel det. Allt kommer bara bli lättare och lättare.

Och här kan alla tonårsföräldrar låta bli att trycka ner mig i skorna...

onsdag 2 juni 2010

Sparlåga

Flera av de bloggar jag läser har någon gång tagit paus. Orsakerna brukar vara brist på inspiration eller tid. Jag känner själv av dessa aspekter emellanåt.

Att ta en paus känns dock så definitivt. Om jag får ett uppslag och vill skriva - är pausen bruten då? Och när jag börjar igen förväntar sig folk säkert att jag ska vara väldigt intensiv i mitt bloggande.

Just det här tar Anders Mildner upp i dagens kolumn i SvD. Att antingen ställer man upp på att vara enpersonmedia eller så slutar man helt. Att minska på flödet verkar inte vara ett alternativ.

Jag tänkte bryta den trenden. Jag skriver när jag känner för det. Periodvis mer. Periodvis mindre.