tisdag 30 juni 2009

Ni trodde väl inte...

... att jag var på förlossningen eller så? Nejdå, långt ifrån. Vi har tagit det lugnt på landet hos goda vänner ett par dagar. Det var skönt och dessutom fick jag BB-väskan packad på köpet. Det kändes rationellt att ta med en sådan.

Vad säger ni? Skall vi öka spänningen lite? Släng in en gissning på vilket datum det kan tänkas bli förlossning. Själv säger jag den 10 juli. Statistiken har ni här.

lördag 27 juni 2009

Inte som hemma

Barnens kusin är ett riktigt litet busfrö på knappt 1,5 år. Vi som är vana vid en ganska stillsam Päppel har sannerligen haft fullt upp att hålla honom borta från toalettborsten, diskmaskinens knappar och allt annat som kan locka en klåfingrig liten. Han sprang också in med såväl skor som skottkärra innan någon hann säga stopp.

- Hörrudu, försökte jag. Här går man inte in med skor. Det får du väl inte göra hemma heller?
- Jo, skvallrade Äppel. Han sitter med skorna i soffan hemma.

Hmm. Det är väl ingen idé att jag försöker få honom att plocka bort sin tallrik.

Full rulle

Det har varit anmärkningsvärt lugnt och harmoniskt här utan Äppel. Inga bråk, inget skrik.

Lika enorm skillnad som det är mellan ett och två barn är det uppenbarligen mellan två och tre. Det måste finnas någon formel för det där. Antagligen med tiopotenser.

För en stund sedan var jag ensam ute i drygt 25 graders hetta med tre barn som sprang åt olika håll. Sedan tittade jag till maken i köket och insåg vem som hade det lugnast.

- VAD GÖR DU?
- Öh, tömmer diskmaskinen.
- DET VILL JAG GÖRA!
- Vill du?
- Ja, ut med dig till ligisterna!

Undrar om det var så smart det här med ett tredje barn...

fredag 26 juni 2009

Att väcka eller inte väcka

Maken är och handlar. Äppel har åkt på ettdygnskollo hos min syster. Jag har nybakta kanelbullar som jag skulle bli salig av att få äta i lugn och ro.

Päppel sover middag. Det har hon gjort i snart två timmar. Det börjar bli väldig sent på eftermiddagen för att sova mer.

Jag har beslutsångest.Uppdatering: Det där med kollo hos min syster var faktiskt lite orättvist. Systern själv skulle nämligen ut på galej ikväll så det är hennes sambo som servar Äppel och lillkusinen. Imorgon skall min make för övrigt få åtgärda tjänsten.

torsdag 25 juni 2009

Nu gäller det

En tjej i den återuppståndna mammagruppen har beräknad förlossning fem dagar före mig. Eftersom hennes första kom två veckor tidigt hade jag räknat med att det skulle bli tre veckor mellan våra avkommor. Men nu har hon bara sex dagar kvar och ännu har det inte tittat ut någon bebis.

Nu känner jag att detta börjar övergå i en tävling. Några vinnartips, någon?

onsdag 24 juni 2009

Redo

Vagnen är i ordning.

Det finns i alla fall lite mat i frysen till barnvakt och för eventuella krissituationer.

Jag har uppdaterat mig på avslappning och andningsövningar och laddat mentalt.

Okej, jag har inte packat någon väska, men det känns ändå som att läget är under kontroll.

Låt det börja!

Ett steg fram och två steg bak

Päppel sover oftast middag i vagnen, men igår skulle maken och Äppel ut och cykla och jag tänkte själv passa på att vila. Så det blev smidigast att lägga henne inne.

Smidigast, tänkte jag, tills jag kom på att jag var tvungen att fortsätta kämpa med få henne att ligga kvar i sängen. Kampen uteblev förvånande nog. Hon bara lade sig och somnade.

Värre var det igår kväll. I över en timme höll vi på och provade allt. Sitta bredvid, gå ut ur rummet, ignorera, bära tillbaka. Till slut somnade hon utmattad med maken bredvid som vakt.

tisdag 23 juni 2009

Vart tog det vägen?

Päppel springer utan blöja mest hela tiden här hemma. Det går upp och ner med resultatet. I dag har det bara varit en olycka medan det andra dagar känns som att hon kissar på sig tre gånger i timmen.

Igår var en ganska dålig dag ur detta perspektiv. Därför orkade jag inte framhärda när vi hade middagsgäster utan tog på henne blöja.

Två gånger under kvällen roade Päppel oss med att stanna upp och säga ojojoj samtidigt som hon tittade mycket fundersamt och förvånat på golvet vid sina fötter.

Motarbetad

Barnens rum blev verkligen fint. Väggarna är målade i samma gröna nyans som vi målade i hallen strax innan vi flyttade från stan och har saknat sedan dess.

Jag har satt upp några söta wallies och köpt en härligt orange plasthink till gosedjuren. I övrigt är det fritt från leksaker eftersom rummet är tänkt som sovrum. Där finns bara sängar och fåtöljer med fina filtar och kuddar. Med gardiner, lampor, någon tavla och kanske en matta kommer det att bli en barnoas.

Gissa då vem som kom hem med en förskräcklig plansch för någon hemsk barnfilm vid namn Bolt.

måndag 22 juni 2009

I sista minuten

Vi försöker frigöra spjälsängen. Sedan barnens sovrum renoverades har där stått tre sängar. Det första steget var att få Äppel att flytta från liten barnsäng till fullstor säng. Det blev lite protester, men bytet accepterades ändå på bara en kväll.

Att flytta Päppel till barnsängen har dock visat sig svårare. Första natten gick helt klart över förväntan. Hon gick upp ett par gånger, men gav snart upp och somnade. Det visade sig dock för tidigt att ropa hej. Nästa kväll var hon helvild och sprang runt och lekte och klättrade på Äppel när han försökte sova. Vi fick ge upp för att ge Äppel möjlighet att sova eftersom han skulle upp till förskolan dagen efter. Sedan har det blivit några halvhjärtade försök med samma dåliga resultat.

Så idag bestämde vi att det var dags att ta tag i det hela på allvar. Nu är det sommarlov och inte så farligt om kvällen blir sen. Sisådär en fyrtiofem minuter höll vi nog på. Äppel somnade fort så det var bara Päppel och jag som kämpade mot varandra. Hon gick upp och jag bar tillbaka henne. Ett tag satt jag i rummet och hon bara sprang upp och flinade. Sedan satt jag utanför och då sprang hon ut gång på gång. Till slut blev det i alla fall tyst.

En stund senare kikade jag in för att stoppa om henne. Sängen var dock tom. Innanför Äppel hittade jag en liten tös som krupit upp och somnat.

Det blir nog fortsättning imorgon. Hoppas att vi hinner bli klara med projektet innan Pirum behöver sängen.

lördag 20 juni 2009

Normaltillstånd

Någon kanske tyckte att mitt förra inlägg lät lite desperat. Jag vill bara poängtera att jag har stått över alkohol ganska många storhelger nu.

Av de senaste 52 månaderna har jag varit gravid i 27. Det är över halva tiden det.

Och inte har det varit så hårt festande de 25 månader jag har ammat heller.

torsdag 18 juni 2009

Vit midsommar

Det hade varit gott med en liten nubbe till sillen.

Det här får tusan vara min sista storhelg som gravid.

Orutinerad

Imorse pekade Päppel på min mage och sade blöja. Jag fattade alls inte vad hon menade, men Äppel hade ett förslag:

- Hon kanske menar att bebisen som är där inne behöver blöja.

Smart tänkt. Det kanske vore praktiskt att köpa ett paket innan bebisen kommer. Det har jag inte haft en tanke på.

Undrar om man borde göra fler saker även inför tredje förlossningen. Packa bb-väska, ställa i ordning barnvagn, fylla frysen med bullar och så.

onsdag 17 juni 2009

Semester

Sådär ja.

Nu har jag lagt in autosvar på mejlen, eftersänt mina fakturor, tidrapporterat, haft avstämning med chefen och ordnat allt annat praktiskt. Återstår bara att lämna in datorn och gå på ett eftermiddagsmöte. Sedan börjar semestern.

I vanliga fall brukar jag räkna ner, men nu är jag kluven till om detta är positivt. Imorgon stänger förskolan. Sedan är det full rulle med två småttingar som klättrar på väggarna om de inte hålls sysselsatta. All tillstymmelse till förståelse för att man behöver ta det lugnt som höggravid saknas.

Definiera ledighet, någon.

tisdag 16 juni 2009

Sol i sinne

Visst såg jag på väderleksrapporten att det skulle bli sol idag, men det kunde jag omöjligt tro med tanke på hur grått det var hela kvällen.

Så jag blev ändå glatt överraskad imorse. Inte ens punktering på bussen kunde förstöra det goda humöret.

måndag 15 juni 2009

Det var bättre förr

Vi lyssnade på musik medan vi lagade mat.

- Mamma. Vilken konstig låt. De sjunger ju inte. De bara pratar, sade Äppel om Push it med Salt-N-Pepa.

Och han skall vara född på 2000-talet.

Som det låter

Min make är expert på orkidéer. Fast egentligen har han nog bara tur. Hur som helst tror jag aldrig vi har haft en gäst som inte kommenterat orkidéerna här hemma och senast i helgen såg jag en besökare fotografera dem.

Under sommaren är min syster med familj bostadslösa och skall kaska runt på turné i landet. De har därför kommit på att de kan lämna sin orkidé på kollo i vårt hus. För besväret har maken fått förskottsbetalning: en tub kaviar och en tub med blandning av kaviar och kräftost.

Kaviar och kräftost! Det låter så äckligt så jag inte kunde hålla mig från att provsmaka.

Jag kan hålla mig från att prova igen.

fredag 12 juni 2009

14 år till salu

Historien om fjortonåriga Tessan som blir våldtagen och sedan börjar prostituera sig är skakande. Ämnet är brännande och boken blir ibland jobbig att uthärda.

Dessvärre har Caroline Engvall förvaltat historien dåligt. Språket i 14 år till salu är snudd på undermåligt och boken långt mindre gripande än den borde vara. De små inklippta stycken som Tessan själv har skrivit håller högre kvalitet än de från den proffesionella författaren. Boken hade säkert blivit mycket mer läsvärd utan den senares inblandning.

torsdag 11 juni 2009

Stor dag

I dag är det inte bara min systers 30-årsdag. Det är även dagen då kylskåpet på jobbet skall städas.

Nu är jag i och för sig inte där i dag. Inte så mycket mer överhuvudtaget för den här gången faktiskt. Men jag ser fram emot att ställa in min matlåda utan att behöva hålla andan på tisdag och onsdag.

Grattis förresten, syrran.

onsdag 10 juni 2009

Rensa

Det är bra med många föräldraledigheter. För varje gång jag har packat ner mina grejer har jag slängt bort lite mer.

Jag har jobbat på mitt kontor i sju år och allt jag har kring arbetsplatsen tar upp en tredjedels flyttkartong.

Fast å andra sidan har jag inte använt något av detta sedan jag kom tillbaka sist. Tänk om man skulle chockera och lämna jobbet utan att ett enda spår.

tisdag 9 juni 2009

Njutning

Här sitter jag och äter smörgås och dricker kaffe. Det är tyst och stilla.

Visst hör man lite sorl från vuxna människor. Men bara behaglig samtalston. Inget skrik och gap om vem som hade en viss sak först. En och annan trevlig civiliserad person kommer förbi och säger god morgon och frågar hur jag mår.

Efter 12 dagars ledighet är det verkligen avslappnande att gå till kontoret.

måndag 8 juni 2009

Bullmamma

Jag önskar att jag bakade kanelbullar oftare. Det doftar ljuvligt, smakar ännu bättre och det är så underbart att ha hembakt i frysen när fikatillfällena dyker upp.

Tyvärr tycker jag att det är så jobbigt att kavla, smöra och trixa ihop de små rackarna. Men inte alls lika jobbigt som jag inbillar mig i förväg. Det var inte så stor ansträngning att tillverka de 45 godbitar som nu svalnar på galler.

Nedrans otur att 30 av dem skall skänkas till förskoleavslutningen.

Jag måste baka fler. Snart.

Kommunikation

Päppel och jag har kommit till en ny nivå vad gäller kommunikation. Det var inte länge sedan hon var ett litet paket som bara skrek och man fick gissa vad det berodde på.

Nu kan hon säkert minst ett femtiotal ord och talar om både när hon vill gå upp till övervåningen, gunga eller behöver kissa. Nåja, ibland i alla fall. Annars berättar hon när hon har kissat. På golvet.

Igår kväll precis vid läggdags var vi och hämtade maken vid Arlanda Express. På vägen dit var Päppel sömning och lite gnällig. Sedan var det som om hon kom på att det nog fanns ett smartare sätt.

- Mamma, sade hon, lade huvudet på sned och sträckte fram handen.
- Bäääp*.

Det var nära att jag bröt principen ingen napp annat än i sängen. Väldigt nära.


* Napp

söndag 7 juni 2009

Taktik

Vi har varit på kalas. Medan de andra barnen slet fram leksaker passade Äppel på att släpa fram en kabelvinda från boden. En sådan har han för övrigt vid något tidigare tillfälle sagt att han önskar sig.

Under en av våra otaliga kisspauser (får man fri tillgång till saft så blir det svårt att hålla sig) berättade Äppel för mig att han hade fått lov att ta fram eluttaget. Det var ju bra, tyckte jag.

Aningens paff blev jag när jag därefter hörde honom säga till födelsedagsbarnets pappa att han fick leka med eluttaget för det hade hans mamma sagt.

Det känns som att han är helt medveten om att han spelar ut folk mot varandra.

Tankevurpa

- Mamma, kan jag få mer pasta?
- Ät lite kyckling först.
- Jag tycker inte om.
- Jo, det brukar du göra. Ta två tuggor så får du mer pasta.
- Nej, tre!
- Oooookej.
- En. Två. Tre.
- Bra.

lördag 6 juni 2009

Lördagsgodis

Smart drag av mig att köpa pizza med två barn i släptåg.

Nu har jag två klubbor att njuta av innan jag stupar i säng.

fredag 5 juni 2009

Göra rätt för sig

Om ni undrar när barn kan börja göra nytta så är svaret vid cirka ett och ett halvt års ålder. Då kan man verkligen ha hjälp av dem. Speciellt om man råkar vara höggravid och ha problem att böja sig.

Päppel plockar gladeligen upp saker från golvet när hon blir ombedd. Hon blir stormförtjust när hon får lasta in tvätt i tvättmaskinen och när hon får lägga tillbaka det som inte skall med i tvättkorgen.

Hon tar sin uppgift på sådant allvar att om jag böjer mig efter några handdukar som sorterats till golvhögen så skriker hon:

- Nej, jag!

Jag är inte den som är den.

Gravidhjärna

Nu har jag ställt till det.

Jag lovade precis att baka bullar till avslutningen och började fundera på vilket datum den egentligen är. Efter någon minut av onda aningar fick jag det bekräftat.

Förskolans avslutning är nästa fredag. Det är alltså då Äppel skall spela kocken på slottet som jag har sagt skall bli så kul att se. Hur kommer det sig då att jag har planerat att vi skall åka till Västkusten på torsdag?

Hönshjärna. Ärthjärna. Gravidhjärna.

Vi hade i alla fall tur med vädret

Igår var jag tvungen att köra en maskin tvätt och hänga den inomhus. Det är första gången sedan vi började renovera. Under hela tiden har vi kunnat hänga utomhus utan problem. Visst har det varit några enstaka skurar, men aldrig under så många dagar att det har blivit kris på tvättfronten.

Rätt fantastiskt. Sju veckor. Ända sedan i påskas om ni räknar bakåt i almanackan.

Inte kan man då klaga på att det råkar vara nio grader och småregn några dagar in i juni.

torsdag 4 juni 2009

I fas

Visst är det duktigt av mig att ha gjort första året i Päppels fotoalbum dryga fyra veckor innan Pirum kommer?

Visst är det oförskämt provocerande präktigt av min kompis att ha påbörjat album för sin bebis som är beräknad om knappt fyra veckor?

Trots

Jag har fått en del kommentarer om vilka rara och bedårande barn jag har. Jag är beredd att hålla med, men för att ni inte skall tro att mitt liv alltid är en dans på rosor måste jag föra till protokollet att de båda befinner sig i något slags trotsålder.

Det förkommer utbrott här. Varje dag. Ibland helt oanade och oförutsägbara. De kan till exempel utlösas av att en förälder tar fram mjölken, som treåringen helt i tysthet hade planerat att göra. Det kan också vara en ettåring som blir skogstokig för att hon inte får ha sandaler på sig i ösregn.

Låt mig förresten berätta om onsdagens dammsugarincident:
Mamma dammsuger. Två tjänstvilliga barn klänger runt benen och gastar och vill genast att det skall bli deras tur. Äppel får första rundan. Han gör ett utmärkt jobb i delar av hallen, tröttnar sedan och stänger av. Då får Päppel chansen. Äppel ändrar sig genast och vill fortsätta. Därför stänger han av dammsugaren när Päppel bara hunnit ta några rejäla tag. Nu är båda barnen märkbart irriterade. Eftersom Äppel stängde av får Päppel hjälpa till att trycka in sladden så att mamma kan ställa undan leksaken. Äppel skriker, vrålar och kastar sig på golvet i ungefär en kvart efter att ha blivit så orättvist behandlad.

Nu får dammråttorna härja fritt här hemma ett tag.

onsdag 3 juni 2009

Vilken fest

Igår berättade Äppel för mig att han skall ha bajskalas när han fyller år. Då skall han säga åt gästerna att prata om bajs.

Jag kan gissa att ett gäng fyraåringar tycker att det är ett bra kalastema.

Utbytt

Bäst du skyndar dig hem nu, maken. Äppel har inte bara gjort världens skidbacke på osten han har också tagit sig andra friheter.

- Mamma, visst bestämmer du och jag?
- Näeh? Du bestämmer inte.
- Jo, pappa är inte hemma. Då kan inte han bestämma.

tisdag 2 juni 2009

Fördelar som gräsänka

Efter några slitsamma dagar ensam med två vilddjur under 3,5 år och en stor gravidmage börjar jag ändå skymta fördelarna med att ha maken på annat håll.

En kanske inte alltför förvånande lättnad är att det går åt mycket mindre mat. Det blev mycket tydligt när jag var och införskaffade ny föda idag. Maken konsumerar t.ex. en halv liter fil om dagen. Bara det är 3,5 kilo per vecka att bära hem. Och det är bara en bråkdel av vad han äter.

Nu är det i och för sig inte alltid jag som handlar. Däremot är det nog alltid jag som tvättar och det märks en tydlig minskning av bördan som skall forslas runt även där.

En annan fördel som kanske inte var lika uppenbar är att det är mycket praktiskt att ha en halv dubbelsäng till övers. Där förvarar jag inte bara böcker och snorpapper inom praktiskt räckhåll utan där lägger jag också tjocka täcket. Således somnar jag sval och behaglig under bara lakan och skulle det sedan bli kyligare under natten drar jag bara åt mig täcket. Det är inte lika populärt när maken ligger där under.

Om några dagar är det väl dags att utvärdera om det är värt att han kommer hem eller ej. Jag misstänker att han kommer ha med sig ett tvättberg.

Skööönt

14 are är en behaglig temperatur.

Jag slapp bli genomsvettig av att gå till förskolan i morse.

Pappa, kom hem

Päppel är rättvis. Kärlek skall fördelas jämnt. Om jag frågar om en puss får jag oftast det och sedan går hon genast med trutande läppar och smackade ljud till sin pappa för att ge honom samma behandling.

På väg hem från förskolan i morse sade jag till Päppel att jag skulle ta fram några pussel till henne när vi kom hem. Ordet pussel utlöste en massa läppsmack och jag skrattade och gav henne en puss. Då såg hon fundersam ut och frågade med ynklig röst:

- Pappa?

måndag 1 juni 2009

Årets första dopp

Jag tänkte att det kunde vara lite mysigt att gå till stranden efter förskolan så att Äppel och Päppel kunde känna på vattnet och gräva i sanden och jag själv kunde läsa tidningen.

Aningens naivt.

Efter fem minuter hade jag kommit till ledarsidan. Äppel och Päppel hade hunnit doppa hela sig och bredvid Päppel flöt en bajskorv.

Som vanligt

- Ojoj, mamma!
- Vad är det?
- Jag spillde!

Öh. Ja? Big news.

Skräpgumma

Päppel hittar titt som tätt små partiklar på golvet.

- Äääp, säger hon mycket bekymrat för att påtala hur skräpigt vi har det här hemma. Sedan stolpar hon iväg för att slänga sitt fynd. I papperskorgen har jag trott. När hon förra veckan hittade en bit elsladd som elektrikern lämnat efter sig visade det sig dock att så inte är fallet.

En förvånad Äppel undrade nämligen en stund senare varför det låg en sladd i handfatet.